Zašto je tako teško pronaći motivaciju za vježbanje?

| Fit |

 

Svi smo svjesni prednosti vježbanja kako za našu liniju, tako i za naše zdravlje, no kada dođe vrijeme za akciju, teško je ostati discipliniran i natjerati se na trening.

Istraživački tim Sveučilišta British Columbia okupio je 29 dobrovoljaca koji su sudjelovali u eksperimentu, a koji je imao za cilj analizu psihološkog stanja osoba koje se spremaju za fizičku aktivnost.

Dobrovoljci su zamoljeni da se fokusiraju na fotografije na kojima su prikazane fizička aktivnost i fizička neaktivnost, poput odmaranja i gledanja omiljene serije. Istraživanje je pokazalo da je ljudski mozak dosta sporije odreagirao na aktivnost pa se zaključuje da je našem tijelu prilično teško uvjeriti um da djeluje.

Koliko god se trudili uvjeriti se da je fizička, ili bilo koja druga aktivnost dobra za nas, ponekad je dosta teško tu činjenicu provesti u djelo pa je motivacija ključna.

Nije svaka vježba za svakoga i ne treba se forsirati. Stručnjaci savjetuju da svaka osoba pronađe vježbe koje joj odgovaraju, što će vam i pružati svakodnevnu motivaciju i ne dozvoljavati vam da odustanete.

Preskakanje užeta odlično je za kućno vježbanje. Ako vam se teško natjerati na napuštanje doma i vježbanje u prirodi, ovo je odlična i vrlo učinkovita alternativa.

Također, možete i sami osmisliti određene prepreke. Budite kreativni i postavite sebi izazove koji će vam svakodnevno biti zanimljivi. Sve navedeno možete osmisliti u svom domu. Ne morate nužno imati “kućnu teretanu”, jako je učinkovito vježbanje i u stanu dok pratite određene fitness trenere na internetu.

Ipak, ako vam se nije toliko teško natjerati na vanjsku aktivnost, uvijek se možete posvetiti sportu kojeg do sada niste imali priliku probati.