Utječe li vrijeme obroka na mršavljenje?

| Fit |

 

Instagram/ @smoothiebowls

Studija objavljena u američkom časopisu Clinical Nutrition utvrdila je da vrijeme kada jedete, a ne ono što jedete, može imati veći utjecaj na debljanje, odnosno mršavljenje.

Istraživači su usporedili rezultate gubitka kilograma kod dvije grupe žena u dobi između 18 i 45 godina koje su bile na dijeti, a koje su dnevno unosile isti broj kalorija.

Grupa koja je imala obilniji obrok za ručak izgubila je tri kilograma više od grupe koja je obilno večerala, tj. 12,5 kilograma u odnosu na 9,5 kilograma tijekom 12 tjedana. Ta grupa žena je također imala i veće poboljšanje u osjetljivosti na inzulin, što može pomoći u kontroliranju šećerne bolesti.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo mogu li se ovi rezultati održati i primjenjivati na opću populaciju, to je jednostavna promjena u načinu života koju bilo tko može napraviti. Kao bonus ovog pristupa, možda nećete doživjeti tipičnu glad tijekom podneva kada uglavnom posežete za užinom.

Ako ručate na poslu, isprva će vam biti problem da spakujete nešto obilniji, nešto snažniji obrok. Da biste olakšali prilagodbu, za večeru napunite svoj tanjur zdravom hranom koju možete jesti u velikim količinama, poput salate i puno povrća.