Kako ljeto utječe na našu kilažu

| Fit |

Instagram/ @victoriatornegren

Osim što vjerojatno imate osjećaj kako vas iskušenja prate u stopu – sladoledi i hladni čokoladni napici za rashlađivanje na svakom kutu, tijekom ljeta vam se može učiniti i da uopće ne gubite kilograme, iako redovno trenirate. Postoji jasno objašnjenje za to.

Vaš metabolizam može lagano usporiti kada nije prinuđen proizvoditi toplinu. To znači da je ono sporije u paklenim ljetnim mjesecima jer je vaše tijelo već toplo, za razliku od zimskog perioda.

Tijekom ljetnih mjeseci metabolizam se usporava za čak 10% zato što je vanjska temperatura gotovo približna temperaturi ljudskog tijela (oko 37 stupnjeva). Ali, to nije jedini razlog.

Znamo da u vrućim ljetnim danima pijemo puno vode, a posebice oni koji se bave fizičkom aktivnošću. Međutim, voda također igra veliku ulogu u vašoj kilaži. Naime, stručnjaci su utvrdili da se tjelesna težina čovjeka može povećati za čak nekoliko kilograma upravo zbog količine vode u tijelu.

Za uspješno mršavljenje izbjegavajte vrućinu. Ako trčite ili trenirate vani, trening obavite što ranije ili što kasnije, kada su temperature malo niže. Pijte vodu, po mogućnosti hladnu, i vodite računa o snu jer je to jedan od ključnih faktora pravilnog metabolizma.