Trening prije doručka može povećati zdravstvene koristi vježbanja

| Fit |

Instagram/@lovewave

Ljudi stalno raspravljaju je li bolje vježbati ujutro ili navečer.

Novo znanstveno istraživanje čvrsto podupire vježbanje ujutro kao bolji odabir. Naime, rezultati istraživanja pokazali su da vježbanjem prije doručka možete sagorjeti više masti.

No, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se ova hipoteza u potpunosti potvrdila. Naime, istraživanje koje su proveli Sveučilište u Bathu i Sveučilište Birminghamu bilo je usredotočeno na ljude koji su već pretili, a procjenjivali su se samo muškarci, što znači da se ne mogu donijeti pretpostavke za čitavu populaciju, ali na oni ipak daju korisnu teoriju.

Sudionici, skupina od 30 muškaraca s prekomjernom težinom, podijeljeni su u dvije skupine - jedna od njih je doručkovala prije vožnje bicikla, a drugoj je doručak bio uskraćen.

Rezultati su, nakon 6 tjedana, pokazali da je skupina koja je vježbala na prazan želudac sagorijeva dvostruko više masti nego druga skupina. Prema zaključku istraživača to se dogodilo jer je kod prve skupine razina inzulina bila niža nakon što su preko noći postili, a kada imate manje inzulina u krvi, tijelo koristi rezerve masti za podupiranje vježbanje, što znači da sagorijevate više masti kada vježbate na prazan želudac.

Ovo istraživanje pokazalo je da nakon šest tjedana nije bilo primjetne razlike u gubitku težine između dviju skupina, već da je stvoren dubok,  pozitivan učinak na općenito zdravlje, kao rezultat vježbanja prije doručka.

Grupa koja je vježbala prije doručka povećala je sposobnost reagiranja na inzulin, što je još neobičnije s obzirom na to da su obje grupe izgubile sličnu težinu i obje su stekle sličnu kondiciju. Jedina razlika bila je u vremenu konzumacije obroka.

Nadalje, istraživanje sugerira da izvođenje vježbi u stanju posta, nakon prospavane noći, može povećati zdravstvene koristi vježbanja za pojedince, bez promjene intenziteta, trajanja ili percepcije njihovog truda.

Ako želite pokušati vježbati ujutro, prije doručka, i vidjeti hoće li vam to odgovarati, zapamtite da je nakon treninga važno da konzumirate obrok s visokim udjelom ugljikohidrata i proteina te da na prazan želudac ne biste trebali vježbati više od dva puta tjedno.