Sve što trebate znati o vježbanju dok ste na keto dijeti

| Fit |

 

Instagram/ @saskicollection

Nije tajna da ispravna strategija za gubitak težine zahtijeva uravnoteženu prehranu i redovno vježbanje.

No, kada je riječ o keto dijeti s visokim udjelom masti i niskim udjelom ugljikohidrata, vaša rutina u teretani može se malo promijeniti. Naime, promjene će se dogoditi zato što će vaše tijelo koristiti masti kao gorivo umjesto ugljikohidrata koji povećavaju energiju tako da vam sagorijevanje masti neće dati instant energiju koja vam je potrebna za naporne vježbe kao što to pružaju ugljikohidrati. Dakle, iako nije nemoguće vježbati na keto dijeti, režim treninga će definitivno biti drugačiji.

Nije neuobičajeno da osjetite mučninu i iscrpljenost prvih par tjedana na keto dijeti. Ovi simptomi su uglavnom uzrokovani promjenama u metabolizmu kada vaše tijelo nema drugog izbora nego sagorijevati masti za dobivanje energije, a neki simptomi su rezultat gubitka elektrolita.

Čak i nakon prolaska početnih simptoma vezanih za keto režim prehrane, intenzivni treninzi ili dizanje tegova, tj. vježbe koje zahtijevaju brzu energiju, i dalje će biti napornije za izvođenje. Isto tako, vjerojatno ćete se umoriti tijekom tih treninga brže nego inače.

To ne znači da ćete morati zauvijek izaći iz teretane, a aerobne vježbe slabijeg intenziteta mogu biti pravi izbor. Joga, trčanje i vožnja biciklom biti lakše za izvođenje vašem tijelu jer koriste masti kao glavni izvor energije.

Zaključak je, na veliko razočarenje mnogih ljudi na keto dijeti, da vježbanje neće biti isto kao prije. Ako ste jedna od onih osoba koja ne može zamisliti dan bez teretane, keto dijeta možda nije najbolji izbor za vas.