Što trebate znati o vježbanju na prazan želudac?

| Fit |

 

Na pitanje treba li jesti prije ili nakon jutarnje tjelovježbe nije jednostavno pronaći odgovor. Neki ljudi nisu gladni ujutro stoga nisu pretjerano zabrinuti oko ovog pitanja, dok velik broj vježbača vjeruje da neće imati dovoljno energije za trening koji planiraju odraditi ako ne pojedu kvalitetan i hranjiv doručak.

Teško je znati treba li vježbati nakon doručka ili na prazan želudac, a odlučite li se tu informaciju potražiti na internetu, naći ćete puno oprečnih savjeta.

Stručnjaci su se složili da vježbanje na prazan želudac povoljnije utječe na sagorijevanje tjelesne masti.

U jednom eksperimentu provedenom na Sveučilištu Bath dokazano je da vježbanje nakon konzumiranja doručka nije pogodno za sagorijevanje masti jer se organizam tada bavi reagiranjem na obrok, a napad vježbanjem u tome trenutku neće stimulirati iste promjene u masnom tkivu kao u trenutku vježbanja na prazan želudac. No, vježbanje na prazan želudac nije pogodno ako planirate intenzivniji trening jer za vježbanje većim intenzitetom vam je potrebno spremište „goriva“ - masti.

Krajnja odluka je na vama. Nepotrebno je komplicirati, najvažnije je obratiti pozornost na vlastite potrebe. Osluškujte svoje tijelo, probajte vježbati i na prazan želudac i nakon doručka te sami donesite zaključak koji način više odgovara vašem stilu života. Ako trenirate jako rano ujutro prije svih obaveza, jesti i ostaviti obrok da se probavi će biti teško.

Gledajući gubitak tjelesne masti tijekom dužeg perioda, mala je razlika. Izaberite način koji vam osobno odgovara i nemojte previše razmišljati.