Što se događa s našim tijelom ako ne pijemo dovoljno vode tijekom vježbanja?

| Fit |

Postoji puno zabluda o pijenju vode tijekom vježbanja, a mi vam u nastavku donosimo što su samo mitovi, a što istina.

Neki misle da će, ako ne piju vodu za vrijeme vježbanja, brže izgubiti kilograme. Da, vidjet ćete učinak na vagi odmah nakon vježbanja. Ali, to ne znači da ste izgubili višak masnoće, nego ste izgubili vodu. Čim popijete malo vode, vaga će pokazati drugi rezultat. Naime, manjak vode ne dopušta nam učinkovito sagorijevanje masnih stanica, a normalna cirkulacija krvi koja obogaćuje stanice kisikom nije moguća zbog nedostatka vode.

Stručnjaci smatraju da dehidracija negativno utječe na učinkovitost vježbanja. Ako izgubite pet posto tekućine, učinkovitost vježbanja bit će smanjena za 30 posto. Ako izgubite dva posto tekućine, to znači da ne dopuštate tijelu da sagorijeva masti.

Bol u mišićima se javlja nakon dobre vježbe. Ali ako ne pijete dovoljno vode, ta bi bol mogla trajati duže od samo nekoliko dana. Mikrotraume koje nastaju tijekom vježbanja mogu zacijeliti samo ako mišićna vlakna dobiju dovoljno proteina i ugljikohidrata, a to je moguće samo ako u našem tijelu ima dovoljno vode.

Teško je povjerovati, ali ako ne pijete dovoljno vode tijekom vježbanja, vjerojatno će se oko vaših očiju pojaviti oticanje. Naše tijelo osjeća gubitak tekućine i pokušava ga spasiti. Kao rezultat toga, nastaju otekline i tamni krugovi ispod očiju.

Čak i ako izgubite samo jedan do dva posto tekućine, koncentracija i pažnja se smanjuju, a napetost i umor povećavaju. Također izaziva osjećaj stalnog umora i lošeg raspoloženja.

Osim toga, morate jesti češće. Ako ne pijete vodu dok vježbate i odmah nakon toga ne osjećate glad, vašem tijelu je vjerojatno potrebno malo vode. Prvo popijte čašu vode i ako i dalje osjećate glad, nemojte se ustručavati da jedete.