Što ne trebate raditi nakon treninga?

| Fit |

Instagram/@and_save

Potrebna vam je hrana nakon treninga kako biste obnovili energiju, izgradili mišiće i ubrzali metabolizam, ali ključno je upravo koju hranu odaberete. Pogrešna hrana može poništiti sav naporan trud koji ste uložili, a obroci koje je teško probaviti jer su puni šećera i zasićene masnoće mogu napraviti ozbiljnu štetu.

Svoje tijelo iscrpljujete vježbanjem, a najviše bivaju pogođeni mišići, pa je važno popraviti se i napuniti svoje tijelo energijom koja dolazi iz hrane u roku sat vremena. No, nema smisla jesti ili piti bilo koju stvar nakon treninga jer neke namirnice mogu učiniti više štete nego koristi.

U nastavku vam donosimo 3 namirnice koje nikako ne biste trebali konzumirati nakon treninga.

Začinjena hrana

Začinjena hrana, ili bilo što sa salsom ili ljutim umakom, je teška za probaviti. Nakon treninga važno je izbjegavati namirnice koje se teško probavljaju, s obzirom na to da je vaše tijelo upravo završilo s napornim treningom i u fazi je oporavka. Potrebna vam je hrana koju je lako probaviti, koja sadrži malo proteina, malo šećera i dosta zdravih ugljikohidrata kako biste nadomjestili energiju.

Kofein

Kofeinska pića poput kave mogu biti korisno za pojačanje energije prije vježbanja te čak mogu poboljšati radnu snagu. No, kofein može dehidrirati vaše tijelo, pa se preporučuje držati se vode kako bi se tijelo rehidrirao nakon vježbanja.Kofein također podiže hormon stresa u našem tijelu, kortizol. Iako je to otpuštanje kortizola bitno za zdravu tjelesnu funkciju, previše kortizola može povećati upalu, kardiovaskularne probleme, imunitet i hormonalnu neravnotežu .

Ne jesti ništa

Možda se uvijek ne osjećate raspoloženo za hranu nakon vježbanja, ali nikada ne biste smjeli preskočiti obrok nakon vježbanja. Važno je njegovati svoje tijelo nakon vježbanja, a upravo je vrijeme nakon treninga idealno za jelo. Nakon napornog rada potrebno je napuniti tijelo energijom i zato je važno ne preskakati obrok nakon što vježbate.