Što je hatha joga i zašto je dobar izbor za svakoga?

| Fit |

 

Hatha joga je jedan od najpopularnijih stilova joge i ima dugu povijest od svog drevnog nastanka do moderne prakse. Stručnjaci su pojasnili što je zapravo, hatha, koje prednosti donosi i što možete očekivati ako idete na satove hatha joge.

Tradicionalno, hatha joga je fantastičan pojam za bilo koju vrstu joge koja uključuje vježbe tijela, tehnike disanja, vježbe zaključavanja, vježbe pročišćenja tijela te rad s energetskim tijelom.

U osnovi, mnogi stilovi joge koji su u svijetu popularni poput ashtange, vinyasa, Iyengara i slično, spadaju pod hatha jogu. Istovremeno se u SAD-u razvio i termin "hatha" kako bi se opisala određena vrsta joge koja je u pravilu usporena, ali s fokusom na pravilno usklađivanje.

Njena svrha je uravnoteženje fizičkog i suptilnog tijela te put do Raja Yoge odnosno put prema višim praksama joge i meditacije. Riječ hatha označava snagu ili silu. Kroz praksu hatha joge nastoji se balansirati živčani sustav te osloboditi životne sile u nama.

Specifični format hatha joge se razlikuje od učitelja do učitelja i od razreda do razreda, ali obično predavanja započinju nekom vrstom "vježbe centriranja". To može biti u sjedećem položaju ili na leđima, a može uključivati jednostavnu meditaciju, vježbu disanja ili čak samo trenutak tišine.

Nakon što postignete vrhunsku pozu, možete napraviti niz pokreta kako biste izbalansirali neke od prethodnih poza kako biste bili sigurni da se osjećate uravnoteženo.

Hatha se također fokusira na dah koji je tempiran na pokrete, obično sporijim ritmom od onoga što biste mogli doživjeti u vinyasa jogi. Hatha joga jedan je od najpopularnijih stilova joge. Ona je, napominju stručnjaci za širok spektar ljudi, posebno početnike, jer nije potrebno puno prethodnog znanja ili iskustva da biste započeli s hathom.