Skriveni znakovi da unosite previše proteina

| Fit |

Svakodnevni unos proteina je jedna od najvažnijih stvari za dobru liniju, a u nastavku vam donosimo skrivene znakove da ste možda pretjerali.

Proteini su ključni za stimuliranje metabolizma te pomažu u razvoju mišića, a ako ih unosite previše, primijetit ćete određene znakove.

Proteini igraju važnu ulogu u mršavljenju, a upravo je to razlog zbog kojeg ljudi biraju dijete s puno proteina i malo ugljikohidrata. Takve dijete daju dobre rezultate ako se ispravno primjenjuju, no takva prehrana može rezultirati i unošenjem previše proteina u organizam.

Za zdrave osobe se preporučuje unos 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Ovaj postotak unosa proteina varira u odnosu na dob te se povećava kako osoba stari, ali pretjerani unos proteina može izazvati probleme sa zdravljem.

Ako primijetite povećanje tjelesne težine bez razloga, provjerite koliko unosite proteina. Moguće je dobiti na težini i kad izbjegavate brzu hranu i slatkiše, a uzrok mogu biti proteini koji također sadrže kalorije.

Konzumiranje hrane bogate proteinima zahtijeva unos mnogo vode. Previše proteina može uzrokovati dehidraciju, a možete imati potrebu i za češćim uriniranjem. Povećanje nivoa kolesterola može biti povezano s prevelikom količinom proteina u organizmu, a zbog toga se možete osjećati umorno i bezvoljno.

Unos previše proteina može rezultirati konstipacijom. Kada jedete previše hrane bogate proteinima, organizam dobiva manje vlakana. Svi znamo da za su za dobru probavu potrebna vlakna, tako da, ako je ovo vaš slučaj, promijenite prehranu.