Pravila koja morate slijediti ako vježbate na prazan želudac

| Fit |

Instagram/@morganstewart

Ranojutarnja tjelovježba može biti iznimno naporna.

Ne samo da zahtijeva veoma rano buđenje, već često imamo i nedostatak vremena za konzumaciju obroka, a samim time, ako ne jedemo, gubimo i energiju koja je  prijeko potrebna za rad našeg organizma.

Vode se brojne polemike oko toga je li dobra ideja vježbati na prazan želudac te da li to stvarno znači da sagorijevate više masti ili to usporava vaš metabolizam?

Stručnjaci su se složili da postoje određene koristi od vježbanja na prazan želudac, ali da je to vrlo individualna stvar koja ovisi o vašem tijelu.

Kada spavate, vaši uskladišteni ugljikohidrati i glikogen prirodno se iscrpljuju, poput spremnika goriva, a ako vježbate čim ustanete, prije jela, oslanjate se na masnoće koje ste uskladištili tijekom sna prije nego što biste to učinili u slučaju da prije vježbanja jedete te time dobijete energiju od doručka i tako sagorijevate masnoće.

Postoje dokazi da naporni treninzi, s vremenom, mogu proizvesti stanične prilagodbe u mišićima koje mogu povećati izdržljivosti, ali nije baš sve tako jednostavno.

Sportski dijetetičari preporučuju da, ako vježbate na prazan želudac, slijedite dodatne korake, a ovo su dva pravila kojih biste se trebali pridržavati kako bi ste ostali zdraviako vježbate na prazan želudac.

Nemojte prečesto vježbati na prazan trbuh

Na prazan želudac ne biste trebali vježbati više od dva puta tjedno, a takav trening smijete izvoditi samo ako radite vježbe slabijeg intenziteta. Sve što zahtijeva naporniji rad ili uzrokuje  visok broj otkucaje srca uvjetuje obrok prije vježbanja.

Nakon treninga jedite obrok s visokim udjelom ugljikohidrata i proteina

Od velike je važnosti pratiti plan prehrane s obrocima koji sadrže visok udio ugljikohidrata i proteina jer su našem tijelu potrebne dodatne hranjive tvari nakon vježbanja kako bi se omogućilo prilagođavanje i regeneracija.