Povezanost redovnog vježbanja i mentalnog zdravlja

| Fit |

 

Instagram/ @saskicollection

Najnovija studija je pokazala da aerobna aktivnost može potaknuti rast novih moždanih ćelija, pa čak i kasnije u životu, što će u velikoj mjeri doprinijeti kvaliteti vašeg mentalnog stanja.

Istraživači sa Sveučilišta Columbia i Sveučilišta u Miamiju uspoređivali su rezultate dva seta skeniranja mozga i testiranje vještina pamćenja i razmišljanja kod 876 ispitanika. Testovi su obavljeni u razmaku od pet godina.

Zanimljivo je da su istraživači pronašli veći mentalni pad kod onih ispitanika koji su prijavili da su radili vježbe s niskim intenzitetom, kao što su lagano hodanje i joga, u usporedbi s onima s visokim nivoom aktivnosti i vježbama kao što su trčanje i kardio trening.

Kod onih sudionika u studiji koji su radili vježbe slabijim intenzitetom uočeno je da je njihov mozak stario čak deset puta brže od onih koji su radili jačim intenzitetom, a ovo je zaključeno nakon uzimanja u obzir drugih faktora koji mogu utjecati na zdravlje mozga, kao što su prekomjerna težina, visok krvni tlak, pušenje i konzumiranje alkohola i slično.

Istraživači su također pristupili proučavanju prednosti kardio vježbi na mozak i to iz laboratorijskih studija, onih koje su provedene na životinjama. Jedna studija je pokazala da neprekidna aerobna aktivnost, kao što je dnevno trčanje nekoliko kilometara umjerenim tempom, može potaknuti rast novih moždanih ćelija.

No, stručnjaci naglašavaju da ovo ne znači da lagano vježbanje nije važan dio cjelokupnog režima fitnessa. Trening snage vam pomaže da ostanete u formi, a joga i druge vježbe fleksibilnosti i ravnoteže pomažu u sprečavanju fraktura uzrokovanih opasnim padovima i drže vas zagrijanim.

Iako može biti teško započeti program vježbanja ako nikada niste bili aktivni, ali nemojte misliti na vježbu kao na nužno zlo, nego na nešto pozitivno što činite za sebe zbog svih stvari koje vam ono daje zauzvrat.