Plank je jedina vježba koja vam je potrebna za trening cijelog tijela

| Fit |

Instagram/@morganstewartsport

Zaboravite bezbrojne čučnjeve,podizanja utega i trčanje po traci, ovo je jedina vježba koja vam je potrebna za vježbu cijelog tijela.

Ojačajte trbuh, leđa, stražnjicu, ramena i ruke pomoću ovog poteza kojeg možete izvesti bilo gdje. Vrijeme je da savladate tehniku ​​planka.


Osim što jača svima dobro poznati six-pack, plank djeluje na mnoštvo mišićnih skupina, uključujući i one teško dostupne dublje trbušne mišiće, te poboljšava ravnotežu i držanje.

Uz to, plank znatno manje opterećuje donji dio leđa i vrat od klasičnih trbušnjaka te jača mišiće koji su ključni za držanje kralježnice te zbog toga smanjuje napetosti i stres u leđima dok sjedite.

Dobra vijest je da je ova poza u kojoj  možete napredovati. Ne morate se osjećati obeshrabreno ako vrijeme izvođenja vašeg planka ne zadovoljava vaše ciljeve jer pomoću njega gradite izdržljivost i samim time produžujete vrijeme izvoženja vježbe, postepeno.

Kako biste bili sigurni da pravilno izvodite plank, usredotočite se na povlačenje trbuha i stiskanje dubokih unutarnjih trbušnih mišića koji podržavaju kralježnicu i kralješke. Stiskanje stražnjice,također, pomaže.


Kako pravilno izvesti plank?

Leđa i vrat držite uspravno, a pogled dolje kako biste smanjili naprezanje.Stisnite pupak prema kralježnici, ali obavezno nastavite disati. Na vama je hoćete li stisnuti mišiće ruku ili me, ali one moraju biti ravne i stavljene pod kutom od 90 stupnjeva. Laktove poravnajte izravno ispod ramena te stisnite stražnjicu i držite bokove snažnim i zategnutim. Također, važno ke da ostanete na vrhovima prstiju dok izvodite vježbu.

Nipošto nemojte savijati leđa jer ćete tako vršiti pritisak na kralježnicu te pazite da vam kukovi je propadnu kada vam se trbušnjaci počnu zamarati.