Ovo su pravila kojih se morate pridržavati ako vježbate na prazan želudac

| Fit |

Instagram/@morganstewartsport

Vježbanja kao prva stvar u jutro može biti jako teško.

Ne samo zato što često zahtijeva ranije buđenje, nego i zbog nedostatka hrane, a samim tim i energije, u vašem sustavu.

Postoji vječna rasprava oko toga je li dobra ideja vježbati na prazan želudac. Znači li to  da stvarno sagorijevate više masti ili to, zapravo, usporava vaš metabolizam?

Stručnjaci kažu da su moguće neke koristi od vježbanja na prazan želudac, ali da to je vrlo individualno i ovisi o vašim ciljevima.

Dok spavamo, naš uskladišteni ugljikohidrat, glikogen, prirodno se iscrpljuje, pomalo nalik na spremnik benzina. Ako vježbate čim ustanete, prije jela,oslanjate se na masnoće koje ste skladištili tijekom sna puno prije nego što biste to učinili u slučaju da ste prije vježbanja jeli i dobili energiju od doručka te tako brže sagorijevate masnoće . Postoje dokazi da naporni treninzi, s vremenom, mogu proizvesti stanične prilagodbe u mišićima koje mogu povećati izdržljivosti.

Ali nije baš sve tako jednostavno. Sportski dijetetičari napominju da je preporučljivo slijediti neke dodatne korake ako vježbate na prazan želudac. Ovo su dva pravila kojih bi se trebali držati kako bi ste ostali zdravi, ako vježbate na prazan želudac.

Jedite obrok s visokim udjelom ugljikohidrata i proteina nakon treninga

Zaista je važno pratiti plan ishrane s obrocima koji sadrže obrok s visokim udjelom ugljikohidrata i proteina jer su tijelu potrebne dodatne hranjive tvari nakon vježbanja kako bi se omogućilo prilagođavanje.

Nemojte prečesto vježbati na prazan želudac

Ne biste trebali trenirati na prazan želudac više od dva puta tjedno, a takav trening prikladan je samo za vježbanje slabijeg intenziteta. Sve što je visokog intenziteta ili radi uzrokuje  visoke otkucaje srca uvjetuje obrok prije vježbanja.