Nordijska i mediteranska dijeta su trenutno najpopularnije opcije za gubitak kilograma; koju izabrati?

| Fit |

Mediteranska i nordijska dijeta su trenutno najpopularnije opcije za gubitak kilograma pa se postavlja pitanje koja je od ove dvije popularne dijete zdravija i bolja.

Iako su nutricionisti širom svijeta suglasni da je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih dijeta, skoro podjednako zdrava je i nordijska dijeta.

Mediteranska dijeta

Mediteranska prehrana se sastoji od konzumacije velike količine mahuna, voća, žitarica, riba, maslinovog ulja, ali i mlijeka i vina.

Nordijska dijeta

Nordijsku prehranu karakterizira odabir organskih namirnica, smanjenje količine mesa, izbjegavanje aditiva i promicanje kvalitetnijeg života. Unosite više voća i povrća, proizvoda od cjelovitih žitarica, morskih plodova, mesa visokog kvaliteta, ali u malim količinama.

Koju izabrati?

Obje dijete imaju puno sličnosti, obje uključuju puno voća i povrća, imaju naglasak na cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama i mahunama, prednost daju plodovima mora, pripremi hrane u vlastitom domu te obje ograničavaju unos šećera i procesuirane hrane.

Najveća razlika između ove dvije dijete očituje se u konzumaciji ulja: mediteranskom dijetom vlada maslinovo ulje, a u nordijskoj tu ulogu preuzima ulje uljane repice. Treba naglasiti da su oba ulja zdrava.

No, ako moramo izabrati samo jednu za preporučiti, naš izbor je mediteranska jer je jednostavnija za provoditi te jamči sigurne rezultate koji su dugoročno održivi.