Namirnice koje možete jesti bez grižnje savjeti

| Fit |

Pexels

Neke namirnice imaju puno hranjivih sastojaka i mogu vas brzo zasititi, a ne debljaju.

Glad možemo zavarati odgovarajućom hranom, a ako odaberemo zdrave namirnice, dobit ćemo korisne tvari, ali ne i masne naslage.

U nastavku vam donosimo namirnice koje možete jesti bez straha od debljanja.

Avokado

Avokado sadrži puno zdravih masti i vlakana koje obećavaju sitost. Osim toga, avokado zahvaljujući kaliju pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Zobena kaša

Beta-glukan, topljiva vlakna u zobenim pahuljicama usporavaju probavu, što pokreće signal sitosti. Zobene doprinose i zdravlju kostiju jer sadrži kalcij i magnezij koji podržavaju apsorpciju kalcija aktiviranjem vitamina D.

Banane

Ako vam treba brzi zalogaj, uzmite bananu. Ona je sjajan izvor vlakana, koja usporavaju prolaz hrane kroz probavni sustav i tako pomaže da satima ne osjetite glad. Također predstavlja izvor ugljikohidrata koji daju energiju.

Leća

Leća je izuzetno zdrava, ali zbog velike količine vlakana može prouzrokovati plinove i nadutost. Količinu koju jedete povećavajte postepeno i pijte puno vode da biste pomogli vlaknima da se nesmetano kreću kroz probavni sustav.

Orašasti plodovi

Oni sadrže puno nezasićenih masti, koje pokreću oslobađanje hormona zaduženih za osjećaj sitosti. Orašasti plodovi također sadrže vlakna i proteine, ali i masti, tako da vodite računa o veličini porcije.

Juha

Pileća juha s povrćem koju već imate u hladnjaku spasit će vas onda kada nemate vremena praviti sendvič ili neku drugu večeru.

Riba

Masna riba, poput lososa ili tune, će utoliti glad zahvaljujući visokom sadržaju proteina i omega-3 masti.

Kokice

Žudite za grickalicama? Odaberite kokice. One su dobar izvor vitamina, minerala i vlakana, ali izbjegavajte varijante koje sadrže sol, šećer i umjetne zaslađivače.