Mogu li mame koje doje vježbati?

| Fit |

Idu li trening i dojenje zajedno ili je ipak potrebno pričekati neko vrijeme? Za ovu temu vezana je velika zabluda koja je mnoge mame lišila treniranja.

Naime, iako mnogi smatraju da trening može naškoditi dojenju, odnosno proizvodnji mlijeka, to nije istina.

Kod dojenja je najbitnija zdrava i uravnotežena prehrana, kao i dovoljan unos tekućine koji potiče stvaranje mlijeka. U toj fazi nema mjesta za stroge dijete, ali svakako ima za sport i jedan ne tako agresivan trening.

U prvim mjesecima života, majčino mlijeko je jedini izvor svih najvažnijih hranjivih sastojaka koji su bebama potrebni za zdrav razvoj. Samim tim, svaka mama brine ima li dovoljno mlijeka. Jako je važno da se one u periodu dojenja hrane zdravo i izbalansirano. U svoju prehranu moraju ubaciti mnogo vitaminima, mineralima i masnih kiselina.

Kako znati jesu li nam utezi dovoljno teški

A ono što mnoge novopečene mame zaboravljaju je fizička aktivnost. Bez obzira na kalorije koje dojenje iziskuje, trening je preporučljiv. Zbog čega? Između ostalog, on će svakoj mami pomoći da se prije svega bolje osjeća, a samim tim i izgleda, jer u ovom razdoblju mnoge žene imaju problem s hormonima.

Preporuka je da se mame u početku bave nekim oblikom sporta barem dva puta tjedno. Više od toga nikako nije dozvoljeno jer tijelo žene koja doji zahtijeva odmor, nikako pretjeran napor.