Koliko vam je proteina potrebno?

| Fit |

Instagram/ @tammyhembrow

Prema mišljenju stručnjaka, kako biste ispravno odredili koliki je optimalan dnevni unos proteina, trebate uzeti u obzir svoju tjelesnu težinu i razinu fizičke aktivnosti.

Bez obzira je li vaša prehrana vegetarijanska, mediteranska ili jednostavno prehrana s malim udjelom ugljikohidrata, važno je da vaš dnevni jelovnik obiluje proteinima.

Iako istraživanja još uvijek nisu pronašla jedinstvenu savršenu formulu, stručnjaci kažu da tipični preporučeni dnevni minimumi nisu optimalni i da je jedini dobar pokazatelj koliko vam proteina zaista treba vaša tjelesna težina te razina dnevne fizičke aktivnosti.

Dobra polazna osnova za ljude koji vježbaju na umjerenom nivou je između pola i jednog grama proteina na svakih 0,45 kilograma tjelesne težine. Primjerice, ako težite 68 kilograma, trebate uzimati između 75 i 112 grama proteina dnevno.

Da biste izgubili na težini, dijete s većom količinom proteina, između 90 i 150 grama dnevno su efikasne i pomažu vam da se sačuvate od gubitka mišićne mase.

Iako je općepoznato da neki ljudi broje dnevni unos kalorija, također je važno znati koliko proteina unosite u svoj organizam. Proteine također unosite i konzumacijom nekih biljnih namirnica kao što su tofu, integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi.