Koliko je vremena potrebno da izgubite kondiciju?

| Fit |

Zbog kućne izolacije je većina ljudi zapostavila redovan trening pa se mnogi pitaju koliko je vremena potrebno da izgube kondiciju.

Djelomičan odgovor je da srce počinje pokazivati značajne znakove lijenosti nakon samo nekoliko tjedana nedovoljnog vježbanja ili potpunog prestanka.

To je ključni pokazatelj istraživanja o maratoncima iz 2018. godini koji je objavljen u časopisu Journal of Applied Physiology. Istraživači su pronašli 21 osobu koja je nakon završetka Bostonskog maratona 2016. bila spremna potpuno prestati vježbati osam tjedana. Ispitanici su se složili da vježbaju manje od dva sata tjedno za to vrijeme. Tijekom treninga za maraton oni su trčali više od 50 kilometara tjedno, a poslije maratona od četiri do šest kilometara.

Istraživači su testirali ključne aspekte njihove kardiovaskularne kondicije dva tjedna prije maratona, a testove su ponovili nakon četvrtog i osmog tjedna poslije maratona.

Trkači su gubili snagu iz tjedna u tjedan, a prvi znakovi gubitka kondicije su se počeli pokazivati jako brzo. Također se prosječno vrijeme iscrpljenosti trkača smanjivalo za pet do šest sekundi tjedno. Kako su i sami trkači zapazili, njihova sposobnost da održavaju težak tempo treninga bila je sve manja.

Iszraživači su zaključili da je potrebno četiti tjedna kako bi tijelo izgubilo kondiciju pa je važno uvijek biti barem minimalno aktivan, ne samo zbog kondicije, nego i zbog zdravstvenih razloga. Zapamtite da vam čak i mali treninzi mogu pomoći u boljem podnošenju stresa te smanjuju rizik obolijevanja od depresije i anksioznosti.