Koje je najbolje vrijeme za tjelovježbu?

| Fit |

Instagram/@morganstewartssport

Internet je prepun oprečnih savjeta o tome kada je najbolje vrijeme za trening za optimalne rezultate. 

To je djelomično zbog toga što postoji niz faktora koji određuju glavni trenutak za gubitak masnoće u tijelu. Neki od tih faktora su: vaši geni, tjelesni tip, cirkadijanski ritam i tako dalje.

Nakon ljeta opuštenog načina život postoji dobra šansa da ne želite mjesecima čekati kako biste vidjeli rezultate svog napornog vježbanja. Ako ciljate na brzi dobitak mišićne mase, poput veće guze , umjesto gubitka kilograma, znanost je neoboriva.

U jednom istraživanju istraživači su zamolili mlade sportaše da treniraju s utezima u različito doba dana i zabilježili su rezultate. Dok su svi sudionici pokazali slično poboljšanje snage, grupa koja je trenirala u 18 sati dobila je više mišićne mase od onih koji su vježbali u 10 sati. Osim toga, na kraju pokusa, večernja je skupina bila malo mršavija od onih koji su vježbali ranije tijekom dana.

Vježbanje kasnije tijekom dana ima i biološki smisao. Za početak, razine hormona stresa kortizola, koje su korisne za ustajanje iz kreveta, manje korisne za vaše dobitke u teretani, su na vrhunac rano ujutro. Također, vaš se metabolizam prirodno usporava kako dan napreduje, a večernja tjelovježba ga prisiljava da se ponovno ubrza. To znači da ćete sagorjeti više energije tijekom dana, što je jednako većem definiranju mišića.

Stoga, nemojte nakon radnog dana leći u horizontalu, već se probudite vježbanjem i učinite nešto dobro za vaše tijelo.