Kako ubrzati metabolizam

| Fit |

Pixabay

Usporeni metabolizam i  nezdrave navike su glavni krivci za debljinu.  

Ubrzavanje metabolizma je sveti gral mršavljenja jer diktira kojom brzinom tijelo troši unesene kalorije i definira koliko je hrane tijelu uopće potrebno. Za mršavljenje je potrebno uvesti češće obroke, pojačati tempo vježbanja i unositi više proteina i vode. Brzi ili sporiji metabolizam je određen genima, kao i dobi. Iako se genetika i dob ne mogu kontrolirati, postoje trikovi za ubrzanje metabolizma.

Povećajte mišiće

Izgradnja mišića je nužna za ljude koji žele ubrzati metabolizam. Tijelo konstantno troši kalorije kako bi radilo, a metabolizam u stanju mirovanja je brži kod ljudi s većom količinom mišića. Tako su i njihove kalorijske potrebe veće pa mogu više jesti, a i dalje ostati vitki. Pola kilograma mišića u stanju mirovanja troši oko 6 kalorija za samoodržanje na dan, a pola kilograma masnoća troši samo 2.

Voda pod obavezno

Tijelu je potrebna voda da bi sagorjelo kalorije, a čak i u stanju blage dehidracije, metabolizam se usporava. Odrasli koji piju više od 8 čaša na dan troše i do 20 posto više kalorija nego oni koji piju tek 4 čaše ili manje.

Ubrzajte tempo za bolje rezultate

Aerobne vježbe poput trčanja ne grade velike mišiće, ali su odlične za povećanje brzine metabolizma satima nakon vježbanja. Kako bi rezultati bili bolji i brži, potrebno je pomjerati granice i ne ostajati na istom tempu vježbanja. Broj otkucaja srca je također odličan pokazatelj koliko tijelo brzo „radi“.

Proteini za više energije

Tijelo troši više kalorija na probavu proteina nego masnoće ili ugljikohidrata. Iako je važno imati raznovrsnu prehranu, dobro je zamijeniti ugljikohidrate poput tjestenine ili riže s proteinima, koje možemo pronaći u jajima, ribi i mesu.

Dobro je počastiti se

Dijete izgladnjivanjem  i postom ostavljaju užasne posljedice na metabolizam jer se tijelo već poslije nekoliko dana prilagodi na manje količine kalorija i usporava svoj rad kako bi se zaštitilo. Zbog toga je kod svake dijete dobro povremeno se „počastiti“  jer se time iznenađuje metabolizam i tjera ga se na rad, a ima i odlične psihološke posljedice na daljnju motivaciju za mršavljenje.