Kako (p)ostati motiviran za vježbanje

| Fit |

Instagram/ @gypsetgoddess

 

Koliko već dugo razmišljate o tome da morate početi vježbati?

Svi znamo da je vježbanje zdravo te da pridonosi i boljem psihičkom stanju. Ipak, nikako da prionemo poslu i krenemo s vježbanjem iako smo to već sto puta odlučili. Svako odgađanje čini nas sve nezadovoljnijima, a kvaliteta života se narušava. Kako, dakle, stvoriti naviku vježbanja? Jednako kao i svaku drugu – uz pomoć volje, motivacije, samodiscipline, dosljednosti i vremena. Naravno, to nije lak posao, ali u stvaranju navika vježbanja mogu vam pomoći naši savjeti.

1. Čvrsto odlučite

Ovdje nema mjesta izjavama “budem od sutra”, “od idućeg mjeseca”, “kad prestane kiša”. Počnite danas! Raščistite si raspored, ostanite kod kuće, pronađite adekvatnu odjeću i krenite. Najvažnije je već u startu svaki dan si ostaviti tih sat vremena slobodno za vježbanje. Nemojte to zanemarivati zbog kave koja je, eto, “uletila”. Ionako ćete imati dana u tjednu kad ćete morati odmoriti od vježbanja, kako bi se tijelo oporavilo i rezultati bili bolji, tako da za slobodno vrijeme ne brinite.

2. Mislite pozitivno

Prije svega, zapitajte se zašto ste se uopće odlučili početi trenirati, koji su vaši krajnji ciljevi koje nastojite ostvariti? Što je to što vas najviše motivira, što vas fokusira i drži koncentriranima na sam trening? Što vaš trening čini zanimljivim i izazovnim, što volite raditi, u čemu zaista uživate? Odgovori na ta pitanja neka vam stalno budu u svijesti, kako biste dobili unutarnju motivaciju za pokret.  Fokus na pozitivnim mislima i emocijama dat će vam volju i dovoljno energije i snage da na trening krenete i onda kada vam je to zadnje na pameti.

3. Vježbajte pred ogledalom

Ogledalo vam je itekakav saveznik u ovom slučaju jer, prije svega, možete vidjeti izvodite li sve vježbe pravilno, a ujedno i pratite kontrakciju mišića, zamišljate kako sve funkcionira kako treba i dovodi vas do željenih rezultata. Ako uz to imate odjevnu kombinaciju koja ističe ono najbolje na vama, motivacija će biti i veća.

4. Napravite raspored treninga

Pokušajte odrediti koji dan ćete što vježbati. Ako vježbate uz pomoć online programa treninga, to vam već uvelike pomaže. Ako treninge slažete sami, prvo se dobro raspitajte na koji način trebate vježbati za postizanje rezultata koje želite i složite raspored treninga kako biste svaki dan to imali "riješeno" i ne morali trošiti vrijeme i energiju na osmišljavanje programa.

5. Složite playlistu

Galzba je odličan motivator, čim čujete neki snažan zvuk tijelo će već krenuti samo od sebe. Neka glazba bude brza, moćna i relativno glasna da ne posustanete u ključnom trenutku. Kod istezanja pustite neku “laganu” i smirujuću pjesmu. Prijedloge imate na našoj playlisti za dobro rapoloženje.

6. Pratite napredak

Ako vam je cilj poraditi na snazi, napredak ćete osjetiti već po tome što ćete moći odraditi više ponavljanja, teže vježbe i imat ćete više kondicije. Sukladno tome, prilagođavajte i intenzitet treninga. Ako vam je cilj smršaviti ili oblikovati određene dijelove tijela, slobodno se fotografirajte svakih nekoliko tjedana i pratite napredak. Nema veće motivacije od toga kada vidite da ono što radite daje rezultate.

7. Ispirirajte se drugim ljudima

Instagram, Youtube, Facebook, Pinterest. Internet je prepun ljudi koji imaju istu misiju kao i vi. Pratite njihov napredak, fotografije, video isječke, motivacijske tekstove, pa čak i recepte. To su stvarni ljudi, s istim preprekama koje i vi imate, a ako oni to mogu znači da možete i vi.

8. Pripazite na prehranu i zdravlje

Vježbe izvodite pravilno, ne samo kako bi imate efekta, već i kako se ne biste ozlijedili. Također, nikakvo vježbanje neće imati smisla ako svoje tijelo nakon treninga adekvatno ne nahranite. I ostatak dana prilagodite prehranu, i to govorim najviše zbog zdravlja, a onda i rezultata.

9. Vježbajte u paru

Druga osoba nas uvijek nekako uspije motivirati više od nas samih, stoga “natjerajte” dečka, muža, sestru ili koga god već “imate pri ruci” i vježbajte zajedno. Možete se ispravljati u greškama kod izvođenja vježbi, pomagati si kod pojedinih vježbi i pritom se dobro zabaviti.

10. Uživajte

Naša podsvijest najlakše prihvaća nove navike ako u njima uživamo. Ako ne budete uživali, nećete se držati programa vježbanja. Počnite gledati na tjelovježbu na nov način – umjesto da mislite kako je to teško, podsjetite se koliko će vam dobra donijeti. Dodatan element uživanju može biti i teretana u koju idu i muškarci i žene. Takva okolina može biti zabavna i može postati novo mjesto na kojem ćete uživati. Kad se to dogodi, znat ćete da je vježbanje postalo vaša nova navika, i to ona pozitivna!