Kako početi trčati?

| Fit |

Instagram/ @peakphysiquenutrition

Prekrasna stvar kod trčanja je ta da je lako dostupno svima.

Ne morate biti izvanredni sportaši da biste trčali. Trčanje može biti zabavno i ima mnoštvo zdravstvenih prednosti. No, rizik je taj da većina početnika samo trči bez, gotovo, ikakve pripreme. Ne morate provesti sate pripremajući se za trčanje, ali prijeko potrebno je napraviti zagrijavanje prije treninga.

Kako početi trčati?

Za početak, svoj trening ne morate učiniti super kompliciranim. Neki ljudi smatraju da je potrebno postaviti cilj daljine koju će pretrčati, dok drugi smatraju da je količina vremena provedena u tjelovježbi važnije. Na vama je da sami odlučite je li vam važnija kilometraža ili vrijeme trčanja.

Koliko daleko i koliko često želite trčati, u potpunosti, ovisi o vašim ciljevima. Ako ste potpuni početnik, postavite skromnu metu za koju smatrate da je zaista ostvariva za vas. To može biti samo 1 km ili 10 minuta za početak, ali s vremenom, kada vaše tijelo napreduje, ta će se udaljenost ili vrijeme povećati. U kojem god slučaju vaši ciljevi bi se trebali postepeno povećavati.

Na primjer, ako ste tjedno trčali ukupno 10 km, ne skačite sljedeći tjedan na 25 km, već kilometražu povećajte za manji iznos kako ne bi došlo do neplaniranih ozljeda ili preforsiranja. Vaše tijelo se lagano prilagođava stimulansu kojem se podvrgava.

Trčanje bi trebali kombinirati s treninzima otpora jer će oni stvoriti snagu koja vam je potrebna za trčanje na duže staze. Trening otpora pomoći će vašem tijelu da apsorbira i generira snagu u trčanje. Zapamtite, trčanje je u biti niz skokova od jedne noge do druge, a vaše tijelo treba imati snagu kako bi ovladalo tim pokretom.

Sve što vam je potrebno, kako biste počeli trčati, su tenisice, sportska odjeća i dobra volja.