Kako pilates utječe na vaše tijelo?

| Fit |

Instagram/@izabelgoulart

Pilates je vrsta vježbanja koju, zajedno s jogom i plivanjem, možemo grupirati u kategoriju opuštajućih vježbi.

Ali, ne prepisuje mu se dovoljno zasluga koliko zaslužuje. Osim što pomaže pri gubitku težine dobar je i za mentalno zdravlje.

Pilates je potpuna koordinacija tijela, uma i duha te je iznimno moćan alat za optimalno zdravlje. Bez obzira na vašu namjeru zbog koje započinjete pilates, bilo zbog fizičkih razloga ili zbog mentalnog zdravlja, iste se stvari događaju svakome tko ga redovito prakticira.

Kada postanete svjesni svog tijela i kako se ono kreće te kada počnete jačati i istezati mišiće za koje nikad niste znali, dobit ćete osjećaj podizanja duha i pozitivnog stava.

U nastavku možete pročitati kako pilates utječe na vaše tijelo.

Rebalans

Pilates uspostavlja ravnotežu u tijelu i pomaže ubrzati vaše treninge i razdoblje oporavka. Popularno vjerovanje da je jedini efikasan način za oblikovanje tijela odlazak u teretanu sedam puta tjedno. Da, to će sagorijevati kalorije, ali ako vaše tijelo ne puca na sve odgovarajuće cilindre i imate mišićnu neravnoteže te bolove u zglobovima, vaše tijelo će biti manje učinkovito. Ako je vaš izbor vježbanja konstantno težak, doći će do upala i povećava se mogućnost ozljeda. Pilates osigurava ravnotežu u tijelu, pazeći da svi zglobovi rade ispravno i da su mišići jednaki. To bi trebalo spriječiti ozljede i bolove.

Živčani sustav

Pilates smiruje vaš živčani sustav, smanjujući razinu kortizola. Pilates uključuje vježbe disanja, što znači da ima sposobnost smirivanja živčanog sustava. To je važno ne samo kako bi se izbjeglo izgaranje, nego i kako bi se spriječilo povećanje razine kortizola, za koje se zna da sprječavaju gubitak težine jer kortizol potiče proizvodnju glukoze, koja se onda može pretvoriti u mast. Pilates će sniziti razinu kortizola zbog čega ćete  se osjećati smirenije i usklađenije s vašim tijelom i okolinom.

Vretenasti mišići

Pilates proteže i jača mišiće te time stvara dug, mršav i isklesan izgled tijela. Ako većinu svog vremena provodite sjedeći za stolom, pilates bi mogao biti rješenje za zategnute mišiće. Kada se mišići skrate i zategnu od rada, sjedenja za stolom, vožnje, itd., nakuplja se mliječna kiselina i sprječava dotok kisika u krvotok. Vježbanjem pilatesa, provodi se kroz niz preciznih, kontroliranih pokreta koji su stvoreni za rad tijela kroz sve mišićne skupine dok radimo na držanju i funkcionalnosti. To istovremeno isteže i jača vaše mišiće, tonira ih i omogućuje im da se bolje oporave tijekom vježbanja.

Kontrola

Pilates vas uči kontrolirati vaše tijelo i um kako bi smanjio stres i tjeskobu. On vas uči kako bolje kontrolirati svoje tijelo kada je ono pod fizičkim ili psihičkim stresom. Ključno načelo u pilatesu je disanje. Učite kako dublje disati u svoj centar i oko vašeg tijela, što potiče mozak da se smiri, stvarajući psihološki odgovor u tijelu koji prirodno smanjuje stres i tjeskobu. Ako naučite kontrolirati svoje tijelo i um, moći ćete kontrolirati sve što vam dođe na put.

Držanje

Pilates može drastično poboljšati vaše držanje. Jača jezgru, ramena i gluteusu te ispružava prsa, kralježnicu i bokove te time povećava kapacitet pluća i daje više kisika tijelu i mozgu. Dobro držanje, također, održava vaše organe zdravim tako što ih ne cijedi cijeli dan dok sjedite.