Kako brzo smršavjeti bez negativnih učinaka na zdravlje?

| Fit |

Brzo mršavljenje nije najzdraviji pristup gubljenja kilograma i često dovodi do toga da se oni kao bumerang jednako brzo i vrate.

Ali, nekima je, da bi ostali motivirani za mršavljenje, u početku potrebno što prije skinuti nekoliko kilograma viška.

Za brze rezultate vidjet ćete najviše promjena kada se odreknete uobičajenih problematičnih stvari: prerađene hrane, uključujući i brzu hranu; slatkiša; proizvoda napravljenih od rafiniranog bijelog brašna i šećera, pekarske proizvode; kao i namirnice bogatih natrijem, kao što su smrznuta jela, pizze i juhe u vrećici.

Ova hrana može pokrenuti zadržavanje vode i nadutost, što može utjecati na vašu težinu i na to kako vam odjeća stoji i koji broj nosite. Ako s liste namirnica koje unosite uklonite ovu hranu, važno je zamijeniti je onom bogatom hranjivim sastojcima. Ako jedete premalo, možete osjećati glad, razdražljivost, umor i zatvor, što može izazvati krizu i poriv za nezdravom hranom.

Spomenute “problematične” namirnice nemojte zamijeniti „dijetalnom“ hranom napravljenom od umjetnih zaslađivača. Ovi lažni šećeri mogu vam samo probuditi želju za slatkišima, utjecati na regulaciju apetita i potencijalno izazvati nadutost. Čime zamjenjujete ovu hranu, jednako je važno kao i to da je ne unosite.

Povrće bez škroba je na vrhu liste namirnica koje treba uvrstiti u svaki obrok. Većina njih ima samo 25 kalorija ili manje po šalici (približno veličine teniske loptice) i sadrže malo ugljikohidrata. Cilj je da tijekom dana unesete oko pet šalica dnevno – jedna šalica za doručak, dvije za ručak i dvije za večeru.

To može uključivati sirovo povrće, ili dinstano, pečeno u pećnici ili povrće s roštilja. Pokušajte pomiješati boje i vrste kako biste unijeli širi spektar hranjivih sastojaka i antioksidanata. Špinat ili kelj spojite u smoothie za doručak. Napravite salatu za ručak, s bazom od povrća veličine dvije šake. Odlučite se za kuhano povrće za večeru ili neka vam barem polovicu tanjura čini dinstano povrće kao što je brokula, patlidžan ili cvjetača.

Zaokružite svoje obroke s nemasnim proteinima, zdravim mastima i “dobrim” ugljikohidratima. Proteini mogu biti biljne ili životinjske prirode kao što je primjerice leća i grah, jaja ili riba.

Zdrave masti pojačavaju sitost pa duže niste gladni. Kako biste bili siti nekoliko sati, koristite maslac od orašastih plodova u smoothie-ju, jedite avokado s jajima, prelijte salate uljem od ekstra djevičanskog maslinovog ulja i zalijte pestom kuhano povrće.

Da biste zadovoljili svoje energetske potrebe, uključite u prehranu najmanje jednu šalicu svježih / sirovih ili pola šalice kuhanih ugljikohidrata po obroku.

Njihovo izostavljanje može rezultirati dugotrajnom glađu ili žudnjom, plus spontano grickanje van obroka koje ometa rezultate. Drugim riječima, ne upadajte u staru zamku pravljenja jela od povrća na pari i obične piletine s roštilja. Osim toga što ćete se ojsećati bez veze, brzo ćete sagorjeti kalorije koje ste unijeli i lišit ćete svoj organizam važnih hranjivih sastojaka.