Kada konzumirati obroke prije i nakon treninga visokog intenziteta?

| Fit |

Instagram/@goicoechea22

Treninzi visokog intenziviteta jedni su od najpopularnijih metoda vježbanja među polaznicima teretana.

Učinkoviti su i prisiljavaju vas na naporni rad te uključuju rad cijelog tijela svaki put.

Kako biste maksimalno iskoristili svoje treninge visokog intenziviteta, želite biti sigurni da sve radite ispravno, a to uključuje i unos hrane prije i nakon treninga. No, je li bolje jesti neposredno prije treninga visokog intenziteta ili bi to trebali raditi na prazan želudac u pokušaju da sagorite više masti?

Ako želite održati produktivan trening, važno je dobro napuniti gorivo. Budite sigurni da tijekom dana jedete redovne obroke, uravnotežene ugljikohidratima i bjelančevinama te da jedete prije i nakon treninga.

Pravilo je da jedete uravnotežen obrok 3 sata prije vježbanja, a zatim visoko energetsku užinu sat vremena prije kako biste bili sigurni da ste napojni i da imate snage za trening visokog intenziviteta.

Ali, koliko dugo biste trebali  čekati nakon treninga visokog intenziteta za ponovno punjenje gorivom?

Jedan od glavnih ciljeva za naknadno punjenje gorivo je da hrana nadomjesti potrošenu energiju, povećati kvalitetu mišića i popraviti štetu nastalu vježbom.

Za profesionalne sportaše koji intenzivno treniraju, a često i više od jednom dnevno, važno je da jedu u roku od 30 minuta po završetku treninga, a za obične smrtnike preporučuje se da konzumiraju užinu na bazi ugljikohidrata i proteina ili izbalansirani obrok u roku od 1-2 sata nakon završetka treninga.