Goblet čučanj je čučanj koji daje maksimalne rezultate

| Fit |

Instagram/@morganstewartssport

Iako čučanj prvenstveno izaziva vaše noge, ako je pravilno izveden on je jedina vježba koja u isto vrijeme pogađa gluteus, stražnju ložu, leđa i pregibači kuk.

Čučanj se može izvoditi na više načina. Bez utega i s utezima te s obzirom na dubinu spuštanja.

U svakom slučaju oblik je presudan za ispravno izvođenje čučnja. Za svaku vrstu čučnjeva važno je da su vam noge postavljene u širini ramena, a prsti okrenuti prema van.

Puno ljudi se bori da čučnu nisko, a to se događa zbog ograničene pokretljivosti kukova. Ako se to događa i vama probajte dodatno raširiti noge kako biste mogli ići što dublje.

Također, pripazite na zaobljena leđa, koja su uobičajena greška. Važno je leđa držati uspravnima kako ne bi došlo do mogućih ozljeda. A ako ste se umorili od izvođenja klasičnih čučnjeva, goblet čučanj je vježba za vas.

Kako izgleda goblet čučanj?

Goblet čučanj je čučanj koji se izbodi uz pomoć dodatnog opterećenje, odnosno kettlebella. On zahtijeva da dodaatnu težinu držite ispred prsa, obično tako da su vam ruke postavljene kao da držite pehar te tako izvodite duboki čučanj.

Kako ispravno napraviti goblet čučanj?

Držeći kettlebell ispred prsa, stojte s nogama u širini malo široj od širine ramena tako da su vam nožni prsti okrenuti prema van. Držeći težinu u petama, savijte koljena i spustite bokove prema natrag te se spuštajte prema dolje, kao da namjeravate sjesti u stolicu. Spuštajući se, povucite svu svoju težinu natrag kroz bokove i držite ramena ispravnima. Kad su vam bedra paralelna s podom, napravite stanku na sekundu, a zatim se provucite kroz pete natrag u početni položaj.