Dijeta bez jo-jo efekta

| Fit |

Pixabay

Volumetrics dijeta je jedna od najpopularnijih novih dijeta koja obećava dugoročan gubitak kilograma, bez jo-jo efekta.

Ovu dijetu osmislila je doktorica Barbara Rolls, a za razliku od svih ostalih dijeta, koje su uglavnom restriktivne i zahtijevaju poprilično odricanje, pomoću ove dijete ljudi pronalaze hranu u kojoj mogu uživati ne mareći za količine, a i dalje gubiti kilograme.

Glavni cilj volumetrics dijete je ostati sit, a to nije teško postići ako jedete pravu hranu. Naime, sitost izazivaju vrsta namirnice i količina koju pojedete, nikako broj kalorija ili proteina i ugljikohidrata koje ste unijeli tijekom obroka. Smisao je jesti hranu koja će vas zasititi, a da pritom ne unesete veliki broj kalorija.

Treba napomenuti da pomoću volumetrics dijete nećete izgubiti veliki broj kilograma u samom početku, ovo je više dugoročni plan prehrane koji sigurno neće izazvati jo-jo efekt.

U ovoj dijeti namirnice se prema učestalosti konzumiranja dijele u četiri kategorije:

Prva kategorija uključuje voće i povrće koje ne sadrži škrob (brokula, rajčice, gljive) i bistre juhe. Namirnice iz ove kategorije trebate najčešće konzumirati.

Kategorija dva uključuje razumne porcije  žitarica (smeđa riža, integralna tjestenina), bjelančevine, mahunarke i mliječne proizvode smanjene masnoće.

Treću kategoriju čine sasvim male količine namirnica poput kruha, kolača, sireva i masnijeg mesa.

Posljednja kategorija uključuje male porcije pržene hrane, slatkiša, orašastih plodova i masti. Ove namirnice trebate konzumirati rijetko.

Svakog dana trebate imati  tri obroka, dvije užine i jedan desert.

Ova dijeta je veoma fleksibilna i bez ikakvih problema je možete prilagoditi vašem načinu života. Sve što trebate  učiniti  je prepoznati kad ste siti i pametno birati hranu koju jedete.