5 vrsta voća uz koje ćete brzo gubiti kilograme

| Fit |

 

Iako je većina voća niske kalorijsłe vrijednosti, nije svaka vrsta prijatelj dobre linije.

Neke vrste voća sadrže veću razinu šećera pa nisu pogodne za dijetu. Ovih 5 voćki pomoći će vam da smršate ako ih uključite u svakodnevnu prehranu. Ne samo što će vam pomoći da smršavite, također će vam pomoći da se osjećate zdravije, osvježite organizam, popravite metabolizam i pročistite crijeva.

U nastavku vam donosimo 5 vrsta voća uz koje ćete gubiti kilograme.

Jabuke i kruške

Jabuke su odličan saveznik u postizanju savršenog zdravlja. Poboljšavaju rad metabolizma, pomažu pri mršavljenju i daje miran san. Za razliku od jabuka, kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sustava. Zanimljiv je podatak da kruške sadrže više pektina od jabuka. Dijetalna vlakna u sinergističkom djelovanju s mineralom bakrom potiču djelovanje debelog crijeva te tako sprječavaju konstipaciju, štiteći zdravlje debelog crijeva i reducirajući rizik od pojave raka.

Bobičasto voće

Najpoznatiji predstavnici bobičastog voća na našem području su borovnice, brusnice, jagode, kupine, maline i ribiz. Upravo bobičasto voće, jedan je od neprocjenjivih darova prirode, jer obiluje vrlo važnim nutrijentima neophodnim za zdravlje čovjeka.

Grejp

Grejp je pun vlakana zbog čega vas duže drži sitima i smanjuje mogućnost nepotrebnog grickanja. Pola grejpa sadrži samo pedesetak kalorija te dva grama vlakana. Pojedete li jednom dnevno polovicu grejpa, dokazano je da ćete brže gubiti kilograme, naročito ako se njime oslastite za doručak. Želite li da vam grejp još više pomogne u mršavljenju, prije nego ga pojedete, mirišite ga! Naime, njegov miris smanjuje apetit, a vjeruje se da je za to zaslužno ulje grejpa čiji miris djeluje na enzime jetre smanjujući tako želju za hranom.

Kivi

S obzirom na to što sadrži dosta vode i što nema veliku energetsku vrijednost, kivi je idealan za mršavljenje i za izbacivanje tečnosti iz organizma. Kivi je bitan diuretik, tako da je sastavni deo ishrane osoba koje imaju problema sa zatvorom ili viškom kilograma.

Lubenica

Lubenica, zbog velike količine vode koju sadrži, može vas lako zasititi, tako da ćete moći jesti drugu hranu u većim količinama. Osim toga, lubenica je odličan diuretik. Više od 90% njenog sastava je voda, i sadrži samo 20 kalorija na 100 g. Bogata je vitaminom C, kompleksom vitamina B, kalijem i likopenom, pigmentom koji pomaže u prevenciji raka.