5 stvari koje treneri nikad ne rade nakon vježbanja

| Fit |

Ako ste jedna od onih discipliniranih osoba koje već neko vrijeme vježbaju već ste naučili da postoje stvari koje ne smijete raditi poslije treninga.

Ako ne, i ako pripadate u onu skupinu ljudi kojoj je tjelovježba nužno zlo koje odrađujete samo zato što ste svjesni koliko je potrebna vašem tijelu, naročito kao imate posao u kojem 8 ili više sati sjedite, onda je moguće da svjesno ili nesvjesno radite neke greške poslije treninga.

U nastavku vam donosimo 5 najčešćih grešaka nakon treninga.

Konzumirate napitke sa šećerom
Za vrijeme treninga znojenjem se gubi puno elektrolita. Konzumacija sportskih napitaka jedan je od najjednostavnijih načina da nadoknadite potrošeno. Međutim, nerijetko su sportski napitci prepuni šećera i umjetnih bojila koji nisu najbolji za organizam, stoga izbjegavajte takve, i potražite one koje ne sadrže šećer.

Jedete tešku hranu
Cilj obroka nakon treninga je dostaviti mišićima potrebne namirnice koje im pomažu da se obnove i ojačaju trenutno mišićno tkivo. To znači da se nećete nagraditi velikim hamburgerom i krumpirićima, već namirnicama poput piletine ili puretine, jaja, ribe, voća i povrća.

Nedovoljno istezanja
Istezanja nakon treninga ne treba požurivati, dajte si vremena i uživajte u njemu. Vježbe za istezanje jednako su važne kao i sam trening. Istezanjem smanjujete mogućnost povrede, povećava fleksibilnost mišića, sprječava i umanjuje bol u mišićima nakon treninga i oslobađa od stresa.

Ne pijete dovoljno vode
Ako trening izvodimo kako treba i znojimo se, gubimo puno vode i minerala koje je potrebno nadoknaditi. Upravo zbog toga bitno je nakon treninga unijeti dovoljne količine tekućine kako ne bi nastupila dehidracija koja zadržava otpadne tvari u mišićima, vrši opterećenje na kardiovaskularni sustav, smanjuje mentalnu i fizičku sposobnost, a potrebne hranjive tvari neće učinkovito biti dostavljanje do mišića.

Ostajanje u odjeći u kojoj ste trenirali
Odmah nakon istezanja promijenite odjeću u kojoj ste vježbali, čak i ako se nemate vremena ili ne želite tuširati u teretani. Mokra odjeća zadržava vlagu i potiče razgradnju bakterija koje mogu uzrokovati reakcije na koži.