5 stvari koje ne biste smjeli konzumirati nakon treninga

| Fit |

Instagram/@goicoechea22

Jedan od ključnih savjeta koji ćete dobiti od osobnih trenera i nutricionista je punjenje goriva nakon vježbanja.

Svoje tijelo iscrpljujete vježbanjem, a najviše bivaju pogođeni mišići, pa je važno popraviti se i napuniti svoje tijelo energijom koja dolazi iz hrane u roku sat vremena.

Ali nema smisla jesti ili piti bilo koju stvar nakon treninga. Neke namirnice mogu učiniti više štete nego koristi.

U nastavku pročitajte 5 namirnica koje nikako ne biste smjeli konzumirati nakon treninga.

Šećerni napitci

Proteinski smoothieji jedan su od najdražih obroka vježbača nakon treninga jer mogu brzo nahraniti tijelo nakon intenzivnog treninga. No, važno je paziti na bjelančevine u prahu ili, još gore, umjetno zaslađene šećere koji mogu uključivati punila, kemikalije i agense za luženje koji se dodaju u vaše smoothie.

Slana prerađena hrana

Žudnja za slanom hranom nakon vježbanja je česta pojava, jer znojenjem gubimo vodu i kalij. Ali, umjesto da posegnete za slanim jelima, opredijelite se za užinu poput banane koja je odlična opcija za nadopunu razine kalija.

Pržena hrana

Ovo je više nego očigledno, ali preporučuje se izbjegavanje pržene brze hrane, jer ona sadrži malo zdravstvenih koristi i često može sadržavati štetne trans-masti.

Sadržaj visokih masnoća može usporiti proces probave i ostaviti osjećaj usporenosti. Važno je zapamtiti da je vježbanje stres, pa bismo trebali nastojati, nakon vježbanja, jesti obroke koji uključuju mikrohranjive tvari i hranjive sastojke koji potpomažu i vode brigu o našem tijelu.

Kofein

Kofeinska pića poput kave mogu biti korisno za pojačanje energije prije vježbanja te čak mogu poboljšati radnu snagu. No, kofein može dehidrirati vaše tijelo, pa se preporučuje držati se vode kako bi se tijelo rehidrirao nakon vježbanja.

Kofein također podiže hormon stresa u našem tijelu, kortizol. Iako je to otpuštanje kortizola bitno za zdravu tjelesnu funkciju, previše kortizola može povećati upalu, kardiovaskularne probleme, imunitet i hormonalnu neravnotežu .

Ne jesti ništa

Možda se uvijek ne osjećate raspoloženo za hranu nakon vježbanja, ali nikada ne biste smjeli preskočiti obrok nakon vježbanja. Važno je njegovati svoje tijelo nakon vježbanja, a upravo je vrijeme nakon treninga idealno za jelo. Nakon napornog rada potrebno je napuniti tijelo energijom i zato je važno ne preskakati obrok nakon što vježbate.