5 razloga da počnete vježbati pilates

| Fit |

Ako želite zategnuti mišiće i dotjerati liniju, a u isto vrijeme naučiti pravilno disanje i držanje, onda je pilates pravi izbor za vas jer ujedno pomaže u uklanjanju stresa i doprinosi opuštanju.

Iako nije jednostavan kako se čini na prvi pogled, jako je dobar za one koji ne smiju raditi naporne kardio treninge. Pilates pomaže oblikovati tijelo i mišiće, pa je i to jedan od razloga zašto ga treba odabrati.

U nastavku vam donosimo 5 razloga da počnete vježbati pilates.

Uz pilates postajete fleksibilniji

Ako imate višak kilograma i ne možete dohvatiti prste na nogama dok sjedite, a da pritom ne osjetite bolove i zatezanje, pilates će pomoći da se vratite u formu. Postat ćete fleksibilnije i smanjit ćete rizik od povreda. Pilates će vam pomoći da povećate svoju razgibanost i ubrzate cirkulaciju bez naglih pokreta.

Uz pilates aktivirate zapostavljene mišiće

Već poslije prvog treninga osjetit ćete koliko su zapostavljeni određeni mišići jer će vas boljeti. Dobra strana pilatesa je ta što aktivira cijelo tijelo. Dovoljna su tri intenzivna treninga tijekom tjedna da primijetite rezultate.

Ublažava posljedice predugog sjedenja

Kada dugo sjedite, vaše tijelo trpi. Bavljenje pilatesom neće stvoriti trbušnjake, ali će ojačati trup. Pomoći će vam da se oslobodite bolova i pružit će vam bolju pokretljivost. Pilates neće gađati isključivo mišić prednjeg stomačnog zida, već i bočne trbušne mišiće, kao i one koji grade karlično dno i daju potporu držanju.

Priprema za napornije treninge

Da biste povećali snagu, ne morate dizati utege. Pomoću pilatesa ojačajte tijelo i izgradite čvrste temelje, koji će ukloniti bilo kakve slabosti pri podizanju tegova. Pilates je odlična dopuna treningu snage i izdržljivosti. Imat ćete stabilniju posturu, kičmu i čvršće jezgro, što je naročito bitno za podizanje većih težina iz čučnja.

Uz pilates gubite kilograme

Uz redovne treninge i prilagođenu prehranu, riješit ćete se kilograma i oblikovati tijelo. Tijekom vježbi, mišići su pod stalnom tenzijom, a najbolji efekt postiže se kombinacijom sporih i brzih pokreta.

 

Pilates opušta živčani sustav

Pilates smiruje živčani sustav i snižava nivo kortizola. Kao aktivnost malog opterećenja, uključuje i vježbe disanja, što mu daje umirujući efekt. Ovaj trening vas uči kako da bolje kontrolirajte tijelo kada je ono pod fizičkim ili mentalnim stresom. Učite dublje disati, što je psihološki odgovor tijela koji prirodno smanjuje stres.