4 važna razloga zbog kojih biste trebali početi voziti bicikl

| Fit |

S dolaskom proljeća se bude naša razmišljanja o zdravim navikama, a što ima bolje od vožnje biciklom koja će vam pomoći oblikovati svoje tijelo i uštedjeti vrijeme i novac. 

Bicikliranje je jedan od najlakših načina da u svoju dnevnu rutinu uklopite neku aktivnost jer je, između ostalog, i oblik prijevoza. Osim toga, bicikliranje štedi novac, dovodi vas u formu i pomaže okolišu.

Ako se želite podsjetiti zašto volite bicikliranje, u nastavku vam donosimo 4 razloga zbog kojih je dobro voziti bicikl.

Mršavljenje

Jednostavna formula za gubitak težine je da potrošnja kalorija treba biti veća od njihova unosa, a bicikliranje je aktivnost koja sagorijeva kalorije, i to njih otprilike između 400 i tisuću po satu, ovisno o intenzitetu vožnje. Ako se hranite zdravo, spavate dovoljno i još biciklirate, kilogrami bi trebali nestajati.

Vozite i štedite

Osim što pedaliranjem direktno pozitivno utječete na svoje zdravstveno stanje, usput i štedite. Razmislite koliko mjesečno ulažete u kupnju goriva ili pak godišnje na održavanje i davanja vezana uz automobil. Tu su i druge stavke, poput plaćanja (i traženja!) parkinga, pa i “gužvanja” u javnom prijevozu. Kad jednom isprobate vožnju biciklom do posla, u svega nekoliko tjedana primijetit ćete znatnu uštedu – što novaca, što vremena. Ako svoja dva kotača još uvijek nemate, imajte na umu da se u (n)ovu naviku isplati uložiti. Naravno, u skladu s mogućnostima.

Bicikliranje poboljšava mentalno stanje

Istraživanja su pokazala da ruku pod ruku s fizički aktivnim životom ide i dobar osjećaj postignuća. Biciklizam kombinira fizičku aktivnost s uživanjem na otvorenom. Osim toga, solo vožnje su vrijeme koje možete iskoristiti za procesuiranje eventualnih briga i problema, a možete se voziti i s drugim ljudima i tako širiti vaš društveni krug.
Ljudi koji su godinama patili od depresije kažu da im je upravo vožnja bicikla na svježem zraku u prirodi pomogla u borbi s njihovim stanjem.

Uživate u prirodi i čuvate okoliš

Bicikliranje je savršena prilika da uživate u prirodnim ljepotama, ali i način da svoj grad doživite iz potpuno nove, svježe perspektive. Također, svojom aktivnošću izravno doprinosite očuvanju okoliša. Vjerojatno vam prvo na pamet padaju ispušni plinovi. Za pokretanje bicikla ne trebate gorivo, motorno ulje ni baterije, samo malo volje i vlastitu snagu mišića. No ništa manje važna nije ni činjenica da je za izradu bicikala potrebno mnogo manje resursa i energije u odnosu na, primjerice, automobil.