3 razloga da prestanete brojati kalorije

| Fit |

Većina ljudi žele znati koliko su kalorija unijeli prilikom konzumacije nekog obroka jer smatraju da će brojanjem kalorija smanjiti dnevni unos.

Različiti stručnjaci preporučuju različit broj kalorija koje morate unijeti u svoj organizam tijekom dana.

Naučeni smo razmišljati kako je brojanje kalorija izvrstan način za mršavljenje i održavanje težine. No,brojanje kalorija nije najbolji suradnik u borbi sa suvišnim kilogramima.

U nastavku pročitajte 3 razloga zašto brojanje kalorija ne djeluje.

Tjera vas na konstantno razmišljanje o hrani

Želite li doista provesti čitav dan brojeći i analizirajući svu hranu koju konzumirate svaki put kad jedete?
Naravno da ne.Takav način života zaključava vas u "zatvoru s hranom".
Ne želite biti rob prehrane koji proučava svaku etiketu u supermarketu i provjerava veličinu svake porcije prije nego što jede te svakodnevno računa svaku porciju na točno određen broj kalorija.
Brojanje, vaganje i računanje kalorija je tortura koja vas stalno tjera da razmišljati o hrani, čak i kada niste gladni.

Uzrokuje da u potpunosti živite u svojoj glavi

Prebrojavanje kalorija uzrokuje da hrani pristupate s potpuno mentalnog stajališta. Sastavljate pravila o tome što možete, a što ne možete jesti, koji je najbolji i najzdraviji dodatak koji smijete pojesti.
To vas, također, drži zaključanima u zatvoru za hranu jer nikad ne stupate u kontakt s onim što vaše tijelo želi i treba.
Zapamtite, mi hranimo svoje tijelo, a ne um.

Dugoročno je nerealno

Ako pomislite na ženu koja je prirodno mršava, shvaćate da ona ne brine, stalno, o hrani i težini. Ona ne broji kalorije jer brojanje kalorija dugoročno jednostavno nije održivo, niti je zabavno.
Nije produktivno stalno mjeriti, vagati i analizirati hranu. Recimo da odete kod prijatelja na večeru, želite li doista razmišljati o tome što jedete i koliko kalorija ta hrana ima? Naravno da ne!
Brojanje kalorija temelji se na dubokom strahu da sami ne možete upravljati unosom hrane. Morate ga neprestano nadgledati ili ćete u suprotnom izgubiti kontrolu.
Umjesto da brojite kalorije fokusirajte se na uravnoteženu, zdravu prehranu. Jedite intuitivno kako bi zadovoljili potrebe svog organizma i nemojte si uskraćivati ono za čime žudite. U svemu budite umjereni i vjerujte sebi da donosite ispravnu odluku za svoje tijelo.
I zapamtite da nisu sve kalorije jednake. Isti broj kalorija brze hrane i povrća sadrži različite hranjive vrijednosti.
Vaše će tijelo različito prepoznaje i tretira različite kalorije. Ono ne probavlja samo kalorije, već i minerale, proteine, masti te vitamine koje unosite zajedno s onim što jedete.