Evo zašto se neprestano budite umorni

| Lifestyle |

Spavanje

Teško se vratiti u ritam te pribaviti energiju potrebu za posao nakon dugog i blaženog odmora, no ako primjećujete da kriza traje dulje vrijeme, stručnjaci tvrde da vam vaše tijelo pokušava poslati poruku.

Prema Livestrongu, sasvim je normalno osjećati se umornim tu i tamo, ali ako se tako konstantno osjećate, to bi mogao biti suptilni odraz vašeg zdravlja ili životnog stila. Od sjedenja satima za stolom do niske razine šećera u krvi, evo nekoliko vodećih uzroka umora - i kako ih popraviti.

Periodično pomicanje udova

Spavate šest do osam sati svake noći, no zašto se i dalje osjećate umorno? Prema Livestrongu, problem bi mogao biti u periodičnom pomicanju udova za vrijeme spavanja (Periodic Limb Movments during sleep - PLMS), što može poremetiti vaše odmaranje. Osobe s PLMS-om imaju nenamjerne pokrete tijela za vrijeme spavanja koji mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati te ometaju odmor tijela.

Pomoć: "Dok neki lijekovi mogu biti učinkoviti u upravljanju PLMS-om, oni su stvarno potrebni samo ako je u pitanju nesanica, umor tijekom dana ili je u pratnji s nemirnim nogama", Livestrong preporučuje.

Neaktivnost

"Neaktivnost ne samo da snižava razinu energije, već i ometa želju za samom aktivnošću", kaže Scott Weiss, fizioterapeut te specijalist za snagu i kondiciju iz New Yorka. Vođenje sjedilačkog načina života dovodi do lošeg i veoma krhko sna tijekom noći.

Pomoć: Cilj je uključiti više kretanja u svoju dnevnu rutinu - hodajte s posla kući ako je moguće, izađite tijekom pauze za ručak i pokušajte ustati te se protegnuti nakon sati sjedenja za stolom.

Niska razina šećera u krvi

Dugotrajan umor može biti posljedica niske razine šećera u krvi, kaže fiziolog Scott Weiss. Simptomi kao što su drhtavica, zbunjenost i tjeskoba mogu ukazivati na hipoglikemiju, stanje u kojem je razina šećera u krvi izuzetno niska.

Pomoć: Razgovarajte s liječnikom o laboratorijskim testovima kako bi utvrdili uzrok.