Vidimo se u subotu najljepšem zagrebačkom parku! Centar mladih Ribnjak slavi 70. rođendan

| Events |

Centar za mlade Ribnjak

Centar za mlade Ribnjak, smješten u najljepšem zagrebačkom parku u centru grada, slavi - 70. rođendan!

Počevši kao mliječni restoran za djecu u prvim danima nakon 2.svjetskog rata pa komunalnom izgradnjom prvog pionirskog doma 1953. te njegovom velikom adaptacijom 1979. u zgradu kakvu poznajemo danas - punih 7 desetljeća ova ustanova je bez prekida uspjela provoditi razne kulturne i umjetničke programe i zato u subotu 23. rujna održat će se proslava za građane grada Zagreba, naravno i sve turiste, bilo domaće, bilo strane i to kroz cijeli dan i zato dođite u  zagrebački Ribnjak!

Centar za mlade Ribnjak
Centar za mlade Ribnjak - ping-pong

Raspored događanja:

09:30 - 14:00  Dan otvorenih vrata

09:30  otključavanje svečanog dana:  Joga u violinskom ključu

10:00 - 12:00 prezentacije redovnih radionica Centra mladih Ribnjak: 

zbor Klinci s Ribnjaka, Afrobigs i Afrokids - radionice afričke kulture za velike i male, Dramski studio, Ritmika, Vezilje i Poezije,  a programi Jednaki u kulturi predstavljeni su kroz radionice s gostom dana: terapijskim psom za slijepe i slabovidne osobe (udruga Up2Date) i radionicom ludih frizura i šminkanja za djevojčice koju vode prijateljice Centra Samane Riehani  i Farzenah Sourighiasvand iz Irana.

12:00 promocija knjige „Pričaj mi o Ribnjaku - sedamdeset godina uspomena“, autorice Katarine Kolege, uz kavu i Farzanehine iranske kolačiće

"Zamislite da po golemom stolu pomalo padaju komadići slagalice. Kap po kap, puzzle po puzzle. Neke su sasvim sitne, druge nešto krupnije, neke kristalno jasno svijetle, na drugima se jedva nešto nazire. Ima i onih koje su prilično otkrhnute, a pokoja od njih je i izgubljena. Padajući jedna po drugoj, stvaraju brežuljak koji se postupno pretvara u brdo." – izjavila je Katarina Kolega

13:00 - 14.00 svirke: Greta Ivoš, Sitzfleisch (školski bend OŠ Ivan Goran Kovačić)

-ulaz je slobodan-

20:00h svečana premijera kratkog dokumentarnog filma o povijesti ustanove, autora Daniela Kušana, uz glazbene nastupe kućnih bendova: Klinci s Ribnjaka, El sistema, Hurtok ansambl, bend Car je gol i AireAlto, uz zagorske štrukle i Shamsin sirijski falalafel.

-ulaz na večernji program moguć je samo uz pozivnice –

"Krenuli smo prvo s kampanjom na društvenim mrežama i tri susjedske kave. Shvatili smo da ljudi imaju veliku potrebu sjesti s nama oko stola i ispričati svoja sjećanja. Ne samo susjedi, bivši korisnici, nego i stari zaposlenici.  Te naše kave su same po sebi postale neka vrsta društvenog čina, naš zajednički napor da se uspostavi tanka nit ravnoteže u vremenu prošlom, sadašnjem i budućem, da joj se da neki smisao. Važno je da baš danas, u ovom povijesnom trenutku, ponovno osvijestimo što je to javna funkcija neke ustanove, što je javno dobro, što je kultura i umjetnost u zajednici, koliko jedna ustanova može pomoći da se kreiraju male zajednice podrške, koliko te iste zajednice mogu biti podrška jednoj ustanovi. Koliko nam sve to skupa možda može pomoći da opstanemo. Mi smo društvo rezova. Nešto sagradimo pa srušimo. Bez analize. Lako proglašavamo da nešto nije dobro, a teže se osvrćemo i priznajemo neke tuđe kvalitete. Zato danas povlačimo ovu tanku crvenu nit od 1953. do 2023. Zbog ravnoteže i zbog smisla." – izjavila je ravnateljica Centra mladih Ribnjak, Pavlica Bajsić.