Uz Zagorski slow food predstavljena nova etiketa Bolfan vina

| Events |

Zagorski štrukli pripremljeni na dva načina, heljdin složenac na vege način, sočni steak od Angus goveda samo su neki specijaliteti Bolfan Vinskog Vrha uz koje se prekrasno sljubljuju različita vina. Upravo tu fuziju jučer je pokazao vinar Tomislav Bolfan otvarajući vrata svoje vinarije brojnim zaljubljenicima u ekološki proizvedenu hranu i pića.

Ususret i kalendarskom proljeću predstavljena je i nova etiketa vina Bolfan koji se prodaju u cijeloj Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama.

''Gospodarstvo Bolfan zauzima se za povratak prirodi, za pristup koji su imali naši pradjedovi. Naš moto je bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom po zakonima prirode i posve u skladu s njom, diviti joj se i od nje učiti. Postupati onako kako možemo s tom prirodom, živjeti u skladu, ne oštećujući je i ne dodajući joj, a kroz to i našim prehrambenim artiklima, umjetne i onečišćujuće industrijske proizvode. Naši vinogradi, koji se prostiru na površini od ukupno 20 ha nalaze se na idealnim položajima, na jug-jugoistok okrenutoj padini brijega, na nadmorskoj visini od 300 m. Tlo je laporoviti vapnenac! Od sorata uzgajamo: Rajnski Rizling, Sauvignon, Pinot crni, Graševina, Cabernet sauvignon, Muškat žuti...''- rekao je na početku predstavljanja noviteta Bolfan pozivajući okupljene na početak Zagorskog slow fooda.

Tijekom hedonističkog uživanja u hrani koja je proizvedena na ekološki način kuharski virtuozi s Vinskog Vrha spojili su domaće kiselo zelje, kurkumu i kardamom s Rizlingom Bolfan 2019, tradicionalni čušpajz od graha i zelja sa sivim Pinotom Bolfan, najpopularniju zagorsku juhicu Ajngemahtec s bijelim Cuvée Bolfan 2018, kuhane zagorske štrukle s Chardonnay Bolfan 2017 vinom. Nakon tradicionalnog niza zagorskih specijaliteta koji na Vinskom Vrhu dobivaju svoju autohtonu izvrsnost, Zagorski slow food je nastavljen trendi specijalitetima - rezancima od tikvica na salatu uz koje se savršeno sljubio Sauvignon Bolfan 2019 i veganskim složencem od heljde uz koje su okupljeni probali Chardonnay Quercus Primus 2012. Cijela se promocija održala na jedinstvenoj poziciji u Hrvatskom zagorju, na hrptu brijega na nadmorskoj visini od 300-njak metara gdje Bolfan Vinski Vrh ima Zagorsku kuću s restoranom i sobama, vinski podrum i kušaonicu vina te manju farmu goveda pasmine ANGUS koja Bolfan uzgaja prvenstveno kako bi kontrolirao gnojidbu svojih vinograda.

U restoranu se održavao i ovaj zagorski slow food event na kojem smo nakon reda zagorskih tradicionalnih jela, isprobali recepte suvremene kuhinje, ali i specijalitete od Angusa i crne slavonske svinje. Uz recept ove vinarije Angus steak a la Bolfan domaćin je poslužio Cabernet Sauvignon Primus 2016, a uz krmenadlu od crne svinje Pinot crni iz 2018. Na kraju je bio red na slani i slatki desert. Tradicionalne zapečene štrukle uz koje se savršeno sljubio Riesling Primus 2015 i Keko sladoled s krekerima uz koje je poslužen Traminac Primus 2018.

Nakon odlične fuzije jela i pića, predstavljena je vinarija, ali i prekrasna Zagorska kuća s restoranom i kušaonicom vina te, na katu, 5 dvokrevetnih gostinjskih soba u kojima može noćiti 10 osoba. Budući da se Vinski vrh nalazi u blizini Zagreba (manje od sat vremena vožnje), a pred nama su lijepi sunčani vikendi, neka ovo mjesto postane i vaš izbor za izlet. Posebno jer je Vinska klet, okružena livadama i svojevrsnim parkićem, idealnim za rekreaciju šetnjom, vožnju biciklom, a uz kuću postoje i sadržaji za djecu.