Pet chefica kuhalo na večeri velikih srca u OXBO restoranu hotela DoubleTree by Hilton Zagreb

| Events |

Chefica Priska Thuring priprema jelo

Jučer se u OXBO restoranu hotela DoubleTree  by Hilton Zagreb, održala jedinstvena gala večera koju je, u partnerstvu s hotelom, organizirala Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja UNUO. Ideja i inicijativa krenula je od g. Vedrana Habela iz udruge UNUO koji već godinama radi na uključivanju osoba s invaliditetom u rad u ugostiteljstvu, a njegov odnos sa štićenicima je zaista poseban. U suradnji s hotelom kreirana je zaista posebna priča koja je rezultirala oduševljenjem svih uzvanika, ali i svih osoba uključenih u projekt.

U pripremi večere sudjelovalo je pet cijenjenih hrvatskih chefica kojima su u pripremi i servisu pomagali članovi udruga Bubamara, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj,  Udruga slijepih grada SISKA, udruga Srce iz Splita i članovi udruge UNUO, a cijeli  program je vodila voditeljica Ivana Paradžiković.

Barmen Saša Lovrenščak, uz pomoć štićenika udruge Bubamara, otvorio je večer s osvježavajućim gin tonic koktelima.

Chefica  Ana Ugarković, autorica prvog slijeda, uz pomoć Cvijete Janković i Radmile Raković, kreirala je prvi slijed  koji se sastojao od svježe salate i polpeta od škampi I kozica. Ana  je vlasnica restorana "Mali Bar " u središtu grada Zagreba, vrednuje različitost i spremna je pomoći onima  koji se žele ostvariti u ugostiteljstvu. Svojim primjerom pokazuje kako pomoći osobama s invaliditetom i ne raditi razlike među ljudima.

Sjajna Priska Thuring iz Dubravkinog puta, uz pomoć Božice Ravlić i Tatjane Varge kuhala je gnude od svježeg kravljeg sira s raguom od poriluka, pjenom od pancete i crumbleom od čvaraka i bučinih sjemenki. Bez imalo razmišljanja, Priska je prihvatila je sudjelovati na večeri udruge UNUO kako bi pomogla razvoju projekta Društvo jednakosti i uz želju da svoje iskustvo kasnije prenese u svoju domovinu.

Chefica Priska Thuring priprema jelo
Chefica Priska Thuring priprema jelo

Gracia Horvatin, vlasnica murterskog restorana Fine Food Murter i njeni sous chefovi Luka Šešlek i Juraj Obad, poslužili su treći slijed koji se sastojao od sous vide goveđeg jezika i pirea od celera.

Kuharica Melania Toman s Marijom Matešom i Viktorom Glihom, kao glavno jelo, pripremila je fini confit od pačetine s ječmom i pjenicom od cikle.

Desert pastry chefice Sanje Sajko, zlevka s kremom od sira i crumbleom od maslaca, u čijoj su pripremi sudjelovali Milica Karas, Đuro Zgajilac i Ana Kočka, bio je točka na i ove fantastične “feel good” večere.

Za kraj su, kao posebno iznenađenje, servirani keksi koje samostalno pripremaju članovi udruge UNUO i osobe s invaliditetom. Prvi keks je bio medenjak za osobe s celijakijom, a drugi je jedinstveni keks bez bijelog šećera i bijelog brašna koji ima primjenu i u terapijskom jahanju. Sve je bilo  preliveno  umakom od naranče i chia sjemenki uz dodatak suhog leda za poseban efekt u prezentaciji jela.

Uzvanici su zaista uživali u izvanrednoj hrani, vrhunskim Krauthakerovim, Deklićevim i Zdjelarevićevim vinima, a sva srca osvojilo je profesionalno, ugodno i simpatično osoblje iz Udruge Bubamara koje je je servis obavilo bez ijedne greške .

Nadamo se da će ova, ali i slične inicijative,  napraviti potreban  pomak u društvu kako bi osobe s invaliditetom i intelektualnim teškoćama  pružili kvalitetan i dostojanstven život kroz aktivno uključivanje u zajednicu.

Vedran Habel iz udruge UNUO posebno želi istaknuti dva projekta koji su im prioritet. Prvi je njegova želja da članove udruge povede na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju te se nada da će pronaći partnere koji im to mogu omogućiti. Drugi projekt je dugoročan, a to je kupnja pokretne kuhinjske jedinice koja bi im omogućila da pripremaju hranu na većim događanjima. Ovakva pokretna kuhinjska jedinica osobama s invaliditetom omogućava veći i lakši radijus kretanja jer je pristupačna sa svih strana, a jedna od najvećih prednosti je mogućnost podešavanja po visini. Nadamo se da će g. Habel ostvariti svoje ciljeve za poboljšanje životnih uvjeta osoba s invaliditetom.