Koronavirus prijeti otkazivanju ovogodišnjih Olimpijskih igara

| Events |

Instagram/@summertalk.commonstudio
Instagram/@summertalk.commonstudio

Kako se koronavirus širi po svijete tako svi veliki događaji, širom svijeta, bivaju otkazani, a dobiti tvrtaka se smanjuju.

Rastućem popisu otkazanih događaja zbog straha od bolesti uskoro bi se mogle pridružiti i Olimpijske igre koje bi se ove godine trebale održati u Tokiju.  

Bivši plivački prvaka i stariji član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Dick Pound upozorio je da ako se MOO boji da će rizik od održavanja igara u Japanu biti prevelik, onda će vjerojatno doći do otkazivanja igara, bez planiranja premještanja.

Nadodao je kako odgađanje događaja nije izvedivo zbog same veličine opsega Olimpijade jer postoji toliko pokretnih dijelova, toliko zemalja i različitih godišnjih doba da se jednostavno ne može reći: "Učinit ćemo to u listopadu.".

MOO čeka na presudu Svjetske zdravstvene organizacije Ujedinjenih naroda te ohrabruje sportaše da u međuvremenu nastave s treninzima.

Suvremene olimpijske igre, koje datiraju iz 1896. godine, otkazane su samo jednom. Slučajno, tada je isto Japan trebao biti domaćin, ali su igre, 1940. godine, otkazane zbog rata zemlje s Kinom i umiješanosti u Drugi svjetski rat.

Važno je napomenuti kako su Olimpijske igre 2016. godine u Brazilu održane unatoč epidemiji virusa Zika te da čekamo daljnje vijesti o mogućnosti otkazivanja ovogodišnje Olimpijade.