Dirljiva pop-up izložba Ane Josipović o borbi s rakom dojke

| Events |

Sinoć je u zagrebačkoj Laubi otvorena pop-up izložba fotografija „Kako sam lagala na Instagramu / Backstage“ modne urednice i novinarke Ane Josipović o dvostrukoj borbi autorice s rakom dojke koja za javnost ostaje otvorena još samo danas do 19 sati u Laubi.

Foto-izložba ”Kako sam lagala na Instagramu / Backstage” otkrila je što se događalo s autoricom iza stiliziranih Instagram fotki i lajkova i zašto je u godini dana više puta promijenila boju kose i frizuru.

John Pavlish

Ana Josipović kroz izložbu prikazala je kako izgleda gubitak kose i grudi te kako se s takvim stanjem nositi u današnje vrijeme opsjednuto estetikom tijela. Izložba je osmišljena kroz 13 foto priča, a iza objektiva fotoaparata je Anina sestra Slavica Josipović.

Naime, jedna priča odvija se iza očiju javnosti, u tajnosti, a druga, virtualna, uljepšana slika života, potpuno skriva posljedice borbe protiv raka te na prvi pogled daje lažnu sliku stvarnosti na Instagramu. Svaka priča u stvari je foto instalacija koja započinje uređenim izgledom za javnost, odnosno fotkama objavljenim na Instagramu na kojima Ana svoj gubitak kose skriva igrajući se perikama pa zbog tog makeovera dobiva “lajkove”. Tim fotkama ovaj put pridružuje fotografije iz “backstagea” na kojima prikazuje gubitak kose, bolnički krevet i ožiljke operacije.

John Pavlish

Ana je izjavila:“»Jebote!« je bila reakcija dramaturginje Tee Matanović na moju fotku na Instagramu koju sam objavila krajem srpnja, na vrhuncu ljetne sezone. Na toj fotki, zrake zapadnog sunca obasjavaju mi lice, naglašavaju šampanj nijansu moje kose. Moram priznati fakat sam ispala ”komad”. 366 lajkova!

Malo iznad grudi, točnije iznad moje desne cice, pored sitno cvjetastog topića, gotovo neprimjetno se ukazuje tračak crne boje na koži. Izgleda kao tetovaža. Ali u stvari nije.

To je jedan od 3 križića koje su mi početkom srpnja iscrtali u Klinici za tumore kada sam krenula na zračenje. Ono je došlo kao finale kojim zaokružujem godinu iza mene i u kojoj sam potiho, iza scene, prolazila borbu protiv tumora ”dojke”.

John Pavlish

Obje priče izražavaju intimnu utakmicu žene protiv raka dojke i popratnih promjena koje snažno i primarno napadaju baš ono što vizualno daje pečat ženstvenosti.

Misija ovog foto-projekta, prikazanog na početku listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke, je da pokaže vrijednost i važnost mode i estetike u dramatičnoj životnoj situaciji gdje je Instagram samoj autorici izložbe poslužio kako bi: „… maknula fokus s ”ružnog” i istovremeno si dala snagu za borbu koja teče iza scene. Pomogla mi je da zadam šah-mat životnoj situaciji koja mi je oduzela kosu, grudi, nokte, ženske hormone i na neki način pokušala mi ukrasti ženstvenost.“.

John Pavlish

Realizaciji izložbe pomogli su prijatelji projekta: Farmacia, Estée Lauder, Premium Green, Jamnica, Sherri Hill, Aperol, PRiredba studio, Lauba.

Ovu, dirljivu, pop-up izložbu možete pogledati još danas od 10 do 19h u galeriji Lauba, a ulaz je slobodan.

John Pavlish