Čovjek sam od izazova. A isti su mi još draži kada se dogode spontano i kada mi, osim što od mene zahtijevaju dodatnu energiju, trud i učenje, pružaju uživanje i zadovoljstvo… A takva je stvar s kuhanjem. Slavonac sam, srcem i dušom, i volim papati, iako sa svojih 183 cm i 85 konstantnih kilograma drugima izgledam premršav pa se na meni ne vidi ta strast prema iću i piću. Onako, bez ustručavanja mogu reći da sam pravi gurman.
I dok sam djetinjstvo i mladost proveo u tipičnom slavonskom okruženju gdje se prehrana bazirala na puno domaće piletine i svinjetine u svim oblicima: pečeno, pohano, u kobasama, kulenovima i drugim oblicima sušenih delicija, svinjskoj masti i ajvaru, s puno krumpira i svježeg povrća, čušpajza, čorbi i jednostavnih variva, do domaćeg sira, vrhnja i jaja… danas je ta prehrana obogaćena s plavom i bijelom morskom ribom, morskim mekušcima, školjkama, kozjim i ovčjim sirevima, egzotičnim žitaricama poput amarantha i quinoa-e (kvinoja), zaboravljenim žitaricama kao što su heljda, proso, zob i “nadnaravnim” goji bobicama i chia sjemenkama. Naravno, danas osim prirodnog, svježe iscijeđenog soka od jabuke ili domaćeg soka od bazge, svoje mjesto u mom gurmanskom životu imaju i brojna kvalitetna i vrhunska vina, pjenušci i razne nove domaće pive… Općenito, volim kuhati i jesti, i činim to s radošću sam, u društvo, za sebe i druge.
Uz malu bebu, a pomalo i zbog godina, najdraži izlasci su mi kod mene doma: najbliži prijatelji, moja obitelj i ja, u kuhinji… otvorim hladnjak i krenem, često bez konačne ideje što ću spremiti. Kako mi dođe. Ponekad, u samoj pripremi, promijenim i ono što sam prvo pomislio da ću raditi. Vagu i mjere ne koristim, metoda pripreme se sastoji od osjećaja, trenutka raspoloženja, pokušaja i pogrešaka…
U jednom takvom raspoloženju, kroz spontani razgovor, točnije dopisivanje sa Suzy, rodila se ideja da nastupim na Film Food Festivalu u Zagrebu, u kulinarskom dvoboju i s radionicom… Kako sam napomenuo, čovjek sam od izazova, nemam strah od javnosti i dogovor je postignut u 2 minute. Naravno, da me se krivo ne shvati. daleko sam ja od svijeta vrhunskog kulinarstva, svjestan da spremanje "črčkarija” doma za sebe, obitelj i prijatelje nema veze s pripremom obroka za 30 ili 50 ljudi, osobito u društvu vrhunskih majstora kuhinje i poznatih chefova, ili da moja skromna kulinarska iskustva nisu, niti će ikada biti blizu njihovim delicijama… no “fora” mi je bila ideja da s dijelom javnosti podijelim neke svoje stvari, makar i po cijenu neuspjeha i zagorenih posuda…
Danas, nekoliko dana nakon završetka spomenutog eventa, ispunjen sam i radostan što sam te svoje “recepte” predstavio posjetiteljima festivala, jer su bili prihvaćeni na način koji nisam očekivao – s potpunim odobravanjem i gastro zadovoljstvom. Sretnim me čini i želja onih koji su imali priliku degustirati pripremljeno, da im pošaljem recepte kako bi i oni sami probali pripremiti nešto slično. I eto, za sve koji se ne boje novog i drugačijeg, a vole izazove, dajem im svoje prve javne recepte:
Kulinarski dvoboj: pileći batačići na fino (za 4 osobe)
Sastojci:
• 12 manjih pilećih batačića
• ½ litre malvazije po izboru
• dvije vezice mladog luka
• 2 dcl maslinovog ulja istarsko
• 2 dcl gustog aceto balsamica
• 2 jušne žlice domaćeg livadnog meda
• 150 g senfa/gorčice
• dvije jušne žlice maslaca od kikirikija (peanut butter)
• cvijet soli ili krupna morska sol, papar
• 1 žlica ghee (pročišćeni maslac) ili običan maslac
Priprema:
Pileće batačiće popaprite, posolite minimalno, a mladi luk narežite na kolutiće. U posudu za kuhanje ili širi wok ulijete vodu, ½ litre malvazije, 2 dcl istarskog maslinovog ulja, dodate narezane kolutiće luka i pileće batake. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri ili ploči cca 20 minuta, dok batačići ne budu potpuno skuhani, ali da se kožica koju ste ostavili na njima ne odvoji.
U međuvremenu pripremite FINI umak: u posudi izmiješajte 2 dcl maslinovog ulja, 2 dlc gustog aceta balsamica, 2 jušne žlice domaćeg livadnog meda, senf i maslac od kikirikija, te prstohvat soli. Možete se koristiti i malim mixerom za pravljenje pjenice (kao kad radite pjenu od mlijeka za cappuccino). Odvojite u šalicu 1/3 pripremljenog umaka.
Skuhane batačiće izvadite iz posude u kojoj su se kuhali i ostavite ih par minuta da se ohlade. U tavi za pečenje otopite i zagrijete ghee ili običan maslac. Batačiće prebacite u pripremljeni fini umak (u one 2/3) i rukom dobro utrljajte u sve dijelove batačića. Umak treba biti gust i “uhvatiti” se za cijelu površinu batačića. Kada se maslac otopio i zagrijao, posložite batačiće u tavu i pecite 5 do 6 minuta uz stalno okretanje i miješanje istih, na srednje jakoj vatri ili ploči, kako se zbog gustog umaka ne bi zalijepili u tavi. Kada batačići dobiju tamnu zlatnu boju, izvadite ih i posložite na tanjur. “pospite” s ostatkom kolutića mladog luka i svaki batačić prelijte žlicom ranije odvojenog umaka (to je ona 1/3 u šalici)…
Batačiće je najbolje jesti bez priloga, kao toplo predjelo ili “mezu”. Naravno, bez noža i vilice, čistim rukama/prstićima, uz preferirano oblizivanje, kako bi sav umak bio unošen…
Doručak šampiona iliti kuvam, vježbam jedem i uživam ću nastaviti kroz par dana, s receptom Proteinskih palačinki i LCHF Mljac Mjac Club Sandwicha, kada ću vam, osim samih recepata, pokušati približiti ideju koja je svrha takvih obroka, po čemu su posebni i zašto ih smatram zdravima.
Do tada, dobar tek, u slast i bez straha… Hrane se ne treba bojati, samo ju treba razumno konzumirati!
Vaš Orlando