Sve je to jednostavnije nego što mislimo da jest...
U POSTOLARA SU NAJLOŠIJE CIPELE » pročitaj više
Orlando Lopac, profesor je kineziologije i vlasnik 'Orlando Fitness grupe', a koja je već duže od 20 godina regionalni leader u području fitnessa i rekreacije, te uključuje 'Orlando Fitness centar', 'Psysio Sport centar' i senzacionalni 'Orlando Green Gold Gym'. Osim toga bavi se manadžmentom sportske rekreacije, edukacijom, organizacijom domaćih aerobic i fitness konvencija, te pisanjem iznimno korisnih kolumni o tjelesnom zdravlju i vježbanju za Wall.hr.
U POSTOLARA SU NAJLOŠIJE CIPELE » pročitaj više
Volim imati saznanje tko sam, koliko napredujem i kako se mijenjam kroz godine «odrastanja» ili «sazrijevanja» u svim segmentima svog života: kao osobni trener fitnessa, edukator, manager, muž i po novome otac jedne prekrasne djevojčice. Stoga, s vremena na vrijeme ponovno pogledam filmove koje sam već gledao ili pročitam knjigu koju sam već čitao i pokušavam dokučiti jesam li ovaj puta naučio nešto novo ili pronašao neki drugi smisao priče. » pročitaj više
Čovjek sam od izazova. A isti su mi još draži kada se dogode spontano i kada mi, osim što od mene zahtijevaju dodatnu energiju, trud i učenje, pružaju uživanje i zadovoljstvo… A takva je stvar s kuhanjem. Slavonac sam, srcem i dušom, i volim papati, iako sa svojih 183 cm i 85 konstantnih kg drugima izgledam premršav, pa se na meni ne vidi ta strast prema iću i piću. Onako, bez ustručavanja mogu reći da sam pravi gurman. I dok sam djetinjstvo i mladost proveo u tipičnom slavonskom okruženju gdje se prehrana bazirala na puno domaće piletine i svinjetine u svim oblicima: pečeno, pohano, u kobasama, kulenovima i drugim oblicima sušenih delicija, svinjskoj masti i ajvaru, s puno krumpira i svježeg povrća, čušpajza, čorbi i jednostavnih variva, do domaćeg sira, vrhnja i jaja… danas je ta prehrana obogaćena s plavom i bijelom morskom ribom, morskim mekušcima, školjkama, kozjim i ovčjim sirevima, egzotičnim žitaricama poput amarantha i quinoa-e (kvinoja), zaboravljenim žitaricama kao što su heljda, proso, zob, i “nadnaravnim” goji bobicama. i chia sjemenkama. Naravno, danas osim prirodnog , svježe iscijeđenog soka od jabuke ili domaćeg soka od bazge, svoje mjesto u mom gurmanskom životu imaju i brojna kvalitetna i vrhunska vina, pjenušci i razne nove domaće pive… Općenito, volim kuhati i jesti, i činim to s radošću sam, u društvo, za sebe i druge. Uz malu bebu, a pomalo i zbog godina, najdraži izlasci su mi kod mene doma: najbliži prijatelji, moja obitelj i ja, u kuhinji… otvorim hladnjak i krenem, često bez konačne ideje što ću spremiti. Kako mi dođe. Ponekad, u samoj pripremi, promijenim i ono što sam prvo pomislio da ću raditi. Vagu i mjere ne koristim, metoda pripreme se sastoji od osjećaja, trenutka raspoloženja, pokušaja i pogrešaka… U jednom takvom raspoloženju, kroz spontani razgovor, točnije dopisivanje sa Suzy, rodila se ideja da nastupim na Film Food Festivalu u Zagrebu, u kulinarskom dvoboju i s radionicom… Kako sam napomenuo, čovjek sam od izazova, nemam strah od javnosti i dogovor je postignut u 2 minute. Naravno, da me se krivo ne shvati. daleko sam ja od svijeta vrhunskog kulinarstva, svjestan da spremanje "črčkarija” doma za sebe, obitelj i prijatelje nema veze s pripremom obroka za 30 ili 50 ljudi, osobito u društvu vrhunskih majstora kuhinje i poznatih chefova, ili da moja skromna kulinarska iskustva nisu, niti će ikada biti blizu njihovim delicijama… no “fora” mi je bila ideja da s dijelom javnosti podijelim neke svoje stvari, makar i po cijenu neuspjeha i zagorenih posuda… Danas, nekoliko dana nakon završetka spomenutog eventa, ispunjen sam i radostan što sam te svoje “recepte” predstavio posjetiteljima festivala, jer su bili prihvaćeni na način koji nisam očekivao – s potpunim odobravanjem i gastro zadovoljstvom. Sretnim me čini i želja onih koji su imali priliku degustirati pripremljeno, da im pošaljem recepte kako bi i oni sami probali pripremiti nešto slično. I eto, za sve koji se ne boje novog i drugačijeg, a vole izazove, dajem im svoje prve javne recepte:Kulinarski dvoboj: pileći batačići na fino (za 4 osobe)Sastojci: • 12 manjih pilećih batačića• ½ litre malvazije po izboru • dvije vezice mladog luka• 2 dcl maslinovog ulja istarsko• 2 dcl gustog aceto balsamica• 2 jušne žlice domaćeg livadnog meda• 150 g senfa/gorčice• dvije jušne žlice maslaca od kikirikija (peanut butter)• cvijet soli ili krupna morska sol, papar• 1 žlica ghee (pročišćeni maslac) ili običan maslacPriprema:Pileće batačiće popaprite, posolite minimalno, a mladi luk narežite na kolutiće. U posudu za kuhanje ili širi wok ulijete vodu, ½ litre malvazije, 2 dcl istarskog maslinovog ulja, dodate narezane kolutiće luka i pileće batake. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri ili ploči cca 20 minuta, dok batačići ne budu potpuno skuhani, ali da se kožica koju ste ostavili na njima ne odvoji. U međuvremenu pripremite FINI umak: u posudi izmiješajte 2 dcl maslinovog ulja, 2 dlc gustog aceta balsamica, 2 jušne žlice domaćeg livadnog meda, senf i maslac od kikirikija, te prstohvat soli. Možete se koristiti i malim mixerom za pravljenje pjenice (kao kad radite pjenu od mlijeka za cappuccino). Odvojite u šalicu 1/3 pripremljenog umaka.Skuhane batačiće izvadite iz posude u kojoj su se kuhali i ostavite ih par minuta da se ohlade. U tavi za pečenje otopite i zagrijete ghee ili običan maslac. Batačiće prebacite u pripremljeni fini umak (u one 2/3) i rukom dobro utrljajte u sve dijelove batačića. Umak treba biti gust i “uhvatiti” se za cijelu površinu batačića. Kada se maslac otopio i zagrijao, posložite batačiće u tavu i pecite 5 do 6 minuta uz stalno okretanje i miješanje istih, na srednje jakoj vatri ili ploči, kako se zbog gustog umaka ne bi zalijepili u tavi. Kada batačići dobiju tamnu zlatnu boju, izvadite ih i posložite na tanjur. “pospite” s ostatkom kolutića mladog luka i svaki batačić prelijte žlicom ranije odvojenog umaka (to je ona 1/3 u šalici)… Batačiće je najbolje jesti bez priloga, kao toplo predjelo ili “mezu”. Naravno, bez noža i vilice, čistim rukama/prstićima, uz preferirano oblizivanje, kako bi sav umak bio unošen…Doručak šampiona iliti kuvam, vježbam jedem i uživam ću nastaviti kroz par dana, s receptom Proteinskih palačinki i LCHF Mljac Mjac Club Sandwicha, kada ću vam, osim samih recepata, pokušati približiti ideju koja je svrha takvih obroka, po čemu su posebni i zašto ih smatram zdravima.Do tada, dobar tek, u slast i bez straha… Hrane se ne treba bojati, samo ju treba razumno konzumirati!Vaš Orlando » pročitaj više
Potaknut velikom akcijom fitness centara Hrvatske #whygetactivehrvatska u koju sam uključio svoje klijente, zaposlenike i svoje fitnesse, i čiji je cilj potaknuti naše sugrađane na razmišljanje o važnosti vježbanja te pokušati promijeniti tragični statistički podatak koji kaže da u Hrvatskoj vježba samo 4,6% populacije, shvatio sam da veliki broj neaktivnih ljudi zapravo i ne zna kako i na koji način krenuti u svijet zdravlja i tjelovježbe... » pročitaj više
Orlando Lopac, profesor kineziologije i jedan od najpoznatijih promotora zdravog života utemeljenog na ravnoteži tjelesne aktivnosti i kvalitetno izbalansirane prehrane, osnivač i vlasnik Orlando Fitness Grupe (OFG) koja je već duže od 20 godina regionalni leader u području fitnessa i rekreacije od danas piše i za Wall.hr. » pročitaj više