Koliko bakterija ima u muškoj bradi?

| Lifestyle |

Instagram/ @jasonmomoa

Najnovija istraživanja pokazuju da više bakterija ima u bradama muškaraca nego u krznu psa.

Istraživanja su pokazala i kako je svaka brada iz koje je uziman uzorak imala određene bakterije koje su opasne za ljudsko zdravlje.

Nasuprot tome, broj testiranih pasa pokazao je niži nivo mikroba. Muškarci koji nose brade bijesni su zbog ovih istraživanja jer tvrde da ovi rezultati proizilaze iz iracionalnog straha od brada.

Istraživači su uzeli briseve iz brada 18 muškaraca i s vratova 30 pasa različitih pasmina i usporedili rezultate. "Tim naših istraživača otkrio je znatno veće bakterijsko opterećenje u uzorcima iz muških brada u usporedbi s uzorcima s krzna pasa. Istraživanje je otkrilo da su svi bradati muškarci u dobi od 18 do 76 godina imali veliki broj mikroba, a samo 23 psa su pokazala iste rezultate. Ostatak je imao umjerene nivoe", rekao je prof. Andreas Gutzeit.

Kod sedam muškaraca otkriveni su i mikrobi koji su predstavljali prijetnju ljudskom zdravlju, a rezultati pregledanih pasa su imali znatno manje količine bakterija. "Na temelju tih nalaza može se reći da su psi čišći od bradatih muškaraca", zaključio je Gutzeit.

No, Keith Flett, osnivač Fronta za oslobođenje brade, koji se protivi diskriminaciji protiv bradatih je izrazio sumnju u rezultate ovih istraživanja.

"Mislim da je moguće pronaći sve vrste bakterija ako uzmete briseve iz kose i ruku ljudi i zatim ih testirate. Ne vjerujem da su brade same po sebi nehigijenske", izjavio je Flett.