Cimet vas može učiniti pametnijima?

| Lifestyle |

Vijest koja bi vam mogla uljepšati dan - prema nedavnom istraživanju sveučilišta i medicinskog centra Rush, cimet se pokazao najboljom superhranom kada su u pitanju kognitivne prednosti. Da, cimet vas može učiniti pametnijima.

Studija provedena od strane neuroloških znanstvenika otkrila je da hranjenje miševa cimetom iznimno poboljšava njihovo učenje i pamćenje. Znanost iza koje stoji zašto i kako bi to uopće moglo biti istinito je fascinantna, a sve se temelji na centrima naše pozornosti, odnosno na hipokampusu, dijelu mozga koji stvara, organizira i pohranjuje podatke.

Rolice s cimetom i narančom

Nakon što je nahranjeno čistim cejlonskim cimetom, tijelo miševa počinje ga metabolizirati u natrij benzoat - kemijski spoj koji se koristi u liječenju oštećenja mozga. Kad natrijev benzoat uđe u mozak miševa, dolazi do porasta razine CREB-a (proteina koji su uključeni u pamćenje i učenje) te stimulira plastičnost neurona u hipokampusu, među ostalim neočekivanim učincima. Rezultat je osjetno bolje pamćenje i razvijenija vještina učenja procjenjena nastupom miša u tipičnom "labirint" eksperimentu.

"Ovo bi mogao biti jedan od najsigurnijih i najjednostavnijih pristupa kako pretvoriti loše učenike u dobre učenike," kaže Kalipada Pahan, glavni istraživač studije. Koliko kila cimeta ste naručili?

DIY piling na bazi cimeta
DIY piling na bazi cimeta