Car detailing?! Što je to uopće?

| Lifestyle |

Car detailing - Autopraonica i polirnica  Bobo, Zagreb
Car detailing - AP Bobo, Zagreb

AP BOBO- početak priče

Auto detailing svakako nije nepoznanica u svijetu, ali opće je poznato da se kod nas noviteti uvode nešto teže i nailaze na skeptična mišljenja. Većina ljudi smatra da je auto detailing samo ˝fancy˝ naziv, tj. ljepše upakiran naziv za pranje i čišćenje automobila, međutim, tu su u velikoj zabludi. Jedan od začetnika car detailinga u Hrvatskoj je autopraonica i polirnica BOBO u vlasništvu Pisuljak Božidara, s adresom u Zagrebu u Markuševečkoj Dubravi 79.

Car detailing - Autopraonica i polirnica  Bobo, Zagreb
Car detailing - AP Bobo, Zagreb

Detailing vozila može se opisati kao kompletno kozmetičko uređenje vozila, a cilj je nadmašiti prvobitni tvornički izgled. Detailing je više umjetnost, nego obično obavljanje usluge jer sam detailer teži perfektnom rezultatu. Potrebno je iskombinirati puno faktora kako bi se postigao željeni rezultat koji će zadovoljiti očekivanja te oduševiti klijenta. Svakako treba napomenuti da se ne uređuju samo ˝stara˝ vozila, već i nova vozila koja su uslijed nepravilne dekonzervacije oštećena.

Svaki auto detailer ima svoj osobni stil pristupa i rada na vozilu. U principu, većina koraka je poprilično slična - standardni postupak je čišćenje svakog milimetra vozila, kako iznutra, tako i izvana. Detailing se generalno može podijeliti u dvije kategorije: detailing interijera i detailing eksterijera. Za svako od navedenih područja koriste se posebne tehnike i proizvodi. Profesionalni detailing centri koriste daleko skuplje i kvalitetnije proizvode - krenuvši od proizvoda za pranje vozila, posebnih krpa, spužvi, četkica i kistova, proizvoda za čišćenje unutrašnjosti gdje se svaka vrsta materijala i površine čisti i zaštićuje zasebnim proizvodima. Ne postoji jedan proizvod za kompletan detailing auto jer ne paše svakom ˝autu˝ tretman s istom kozmetikom. Bukvalno rečeno, ne paše ni svakom muškarcu ista krema poslije brijanja, niti svakoj ženi isti krema za lice. Poznato? Zasigurno je. Isto kao što niti svoj dom ne možete očistiti samo s jednim sredstvom, što je svima dobro znano. Sve ima svoje.

Car detailing - Autopraonica i polirnica  Bobo, Zagreb
Car detailing - AP Bobo, Zagreb

Detailing proces ima 3 faze: inspekcija, priprema i korekcija.
Kod faze inspekcije prvo se gleda generalno stanje kompletnog vozila kako bi se uočile sve nepravilnosti i oštećenja. Tek nakon obavljene inspekcije klijentu se može prezentirati situacija - pod time se misli koliko je vremenski potrebno da se vozilo uredi, što se može korigirati, a što ne (u slučaju kada neke dijelove nije moguće popraviti, klijentu se predlaže zamjena istog - npr. kvaka na vratima, razni gumbići u unutrašnjosti i sl.), a ono o čemu odlučuje sam klijent je kakvu vrstu zaštite želi na svom vozilu jer to utječe i na finalno kreiranje cijene. Lak ima poseban način inspekcije. Potrebno je izmjeriti debljinu laka, odnosno broj mikrona koji ovisi o kvaliteti tvorničkog ili naknadnog lakiranja. Nakon mjerenja debljine laka, lak se gleda pod lampom koja imitira sunčevu svjetlost te omogućava otkrivanje nepravilnosti kao što su swirlovi i hologrami.

Car detailing - Autopraonica i polirnica  Bobo, Zagreb
Car detailing - AP Bobo, Zagreb

Kvalitetna i temeljita priprema olakšava daljnji rad, omogućava besprijekornu korekciju te sprječava mogućnost nastanka dodatnih nepravilnosti. U ovoj se fazi eksterijer i interijer vozila detaljno čisti od prašine, blata i ostalih oblika prljavštine, a lak se dekontaminira aktivnom pjenom, posebnom glinom te sredstvima za uklanjanje katrana, smole, ptičjih izmeta i ostataka kukaca.

Car detailing - Autopraonica i polirnica  Bobo, Zagreb
Car detailing - AP Bobo, Zagreb

Korekcija se najčešće odnosi na lak vozila. Korekcija laka vrlo je složena radnja uklanjanja nepravilnosti na laku kao što su swirlovi i hologrami. Kombinacija modernih uređaja, kvalitetnih sredstava te stručnog znanja garancija je za uspješno odrađen posao.

Car detailing - Autopraonica i polirnica  Bobo, Zagreb
Car detailing - AP Bobo, Zagreb

Vjerojatno se pitate koje su prednosti detalinga i je li uopće vrijedno troška?
Kroz određeno vrijeme primjećivat ćete sve više detalja i uvijek tražiti bolje jer kad jednom vidite kako vaš automobil može izgledati, nećete pristati na ništa manje i počet ćete uviđati nedostatke i greške kod običnih pranja vozila, loše odrađenih (polu)kemijskih čišćenja ili poliranja. Osim toga, znat ćete kako očuvati vaše vozilo da izgleda kao prvog dana kada ste ga kupili ili kako mu vratiti sjaj, a samim time podići ćete vrijednost vašeg vozila zbog drugačijeg načina održavanja ili povećati profit jer imate kvalitetniji način održavanja vozila od vaše konkurencije.

Car detailing - Autopraonica i polirnica  Bobo, Zagreb
Car detailing - AP Bobo, Zagreb

Većina vas je vjerojatno i dalje u nedoumici zašto platiti nešto više kada se u današnje vrijeme preko raznih portala za kupovinu po vrlo primamljivim povoljnim cijenama (koje su nekada i do 2 ili 3 puta niže nego kod vrhunskih detailera) može kupiti kompletno kemijsko čišćenje vozila, poliranje i slično. A koliko je vas ostalo razočarano kada je natrag dobilo napola odrađeno vozilo s vidljivom prljavštinom, mokrim sjedalima i tepisima ili mirisom vlage? A da ne govorimo o neprofesionalnim poliranjima koja učine samo još više štete. U konačnici vas popravak nastale štete košta više (ne samo novaca, nego i vremena), nego da ste u samom startu otišli na provjerena mjesta čiji dugogodišnji rad i zadovoljstvo klijenata garantiraju vrhunsku kvalitetu usluge, gdje i cijena opravdava kvalitetu, profesionalnost i kompetentnost.

Car detailing - Autopraonica i polirnica  Bobo, Zagreb
Car detailing - AP Bobo, Zagreb

Za sve skeptične, znatiželjne ili one koji znaju što žele - postoji i mogućnost BESPLATNOG konzultiranja kod gore spomenutog AP BOBO teama gdje možete dobiti odgovore na sva vaša pitanja vezana za uređenje vašeg vozila, kao i preporuku provjerenih suradnika u slučaju eventualnih popravaka (lakiranja, popravci od tuče, zamjena ili zatamnjenje autostakla, tapeciranja, limarija i sl.).
I posljednje pitanje za Vas je: Zašto pristati na lošije?