Bicikl kao ultimativni luksuz u Kini

| Lifestyle |

Shanghai Tang bicikl
Shanghai Tang bicikl

Dobrostojeći, bogati i moderni Kinezi ultimativnim luksuzom i najdražom stvari koju posjeduju počeli su smatrati kvalitetan, moderan i poseban bicikl, donosi Wall Street Journal China.Dok mi Europljani štujemo Appleove proizvode, automobile i jahte kao najveći mogući luksuz, Kinezi traže što bolje i jedinstvenije bicikle.

Svaka nova limitirana serija bicikala u toj zemlji proda se u trenu, tako da sve više dizajnera i modnih kuća pokušava zadovoljiti tu novonastalu potrebu. Jedna od njih, modna kuća Shanghai Tang posebno je lansirala limitiranu seriju luksuznih bicikala. Cijena im je 1.200 $, a iz kompanije ih komuniciraju kao modernu verziju tradicionalno crnog kineskog bicikla. Pod tradicionalnim kineskim biciklom misle na ‘Flying Pigeon’ bicikl koji je bio izuzetno raširen u Kini 50-ih godina.

Njemački proizvođač automobila, BMW također je uočio ovaj trend luksuznih bicikala na ogromnom kineskom tržištu te svoju premium seriju bicikala od sada nude i u svojim malim lifestyle dućanima diljem Kine. Cijene ovih bicikala u Kini se penju do 50.000 kn, a trenutno je najprodavaniji BMW-ov bicikl ‘Cruise’ model čija je cijena oko 9.000 kuna.

BMW Cruise bicikl
BMW Cruise bicikl

S obzirom na ogromnu popularnost bicikala u Aziji, ne čudi da kod njih postoji i posebno događanje poput “Auto showa” s predstavljanjem noviteta u ovoj industriji. Tako se na nedavno održanom “Asia Bike 2012” događanju u Nanjingu, koji već tradicionalno jednom godišnje predstavlja najnovije luksuzne bicikle i njihove dodatke, moglo vidjeti nekoliko zaista ekskluzivnih modela. Jedan od njih svakako je custom-made bicikl Pearson čije je cijena oko 250.000 kuna te E-bike koji je zajednički rad Mercedesa i Smarta.

Čak 75% izlagača na ovom sajmom došlo je iz inozemstva što najbolje pokazuje kako je internacionalna biciklistička industrija fokusirana na rastuće kinesko tržište luksuznih i sportskih bicikala.

S obzirom na očekivanja svjetskih ekonomista koji očekuju kako bi u budućnosti upravo Kina mogla vladati svijetom, kako bi kineski jezik mogao postati globalni jezik, a azijske zemlje najbogatije i najmoćnije, mislimo kako bi se Hrvati trebali ugledati na Kineze i zamijeniti svoja vozila biciklima. Bili bi zdraviji i u boljoj kondiciji, manje bi trošili na benzin i manje bi onečišćavali okoliš. Idealno, zar ne?