Automobilska tehnologija koja čuva bicikliste u prometu

| Automoto |

Koncept „Bike Sense“ koji je osmislio automobilski proizvođač Jaguar Land Rover, spriječit će mnoge moguće nesreće koje se mogu dogoditi kada se u promet uz automobile uključe i motoristi i biciklisti. On uključuje svjetla upozorenja crvene ili jantarne boje, niz zvukova poput oponašanja zvuka zvonca na biciklu ili trube na motoru te vibracija koje se emitiraju na samome sjedalu.

Svake godine u Velikoj Britaniji ozljeđeno je i ubijeno skoro 19 000 biciklista i motociklista, a ovim se projektom taj broj želi i hoće drastično smanjiti. Izuzetno sofisticirani senzori koji su postavljeni na automobilu automatski javljaju vozaču da je biciklist u blizini te mu pomoću boja, zvuka i vibracija stvaraju instiktivnu reakciju koju bi najvjerojatnije sami izveli da ste biciklistu vidjeli.

Tako će, prije nego li otvorite vrata automobila, a ususret vam dolazi bicikl, ručka na unutarnjem dijelu vrata zasvijetliti i zavibrirati kako bi vas upozorio na moguću opasnost.  Također, vozite li se cestom i motor vam se veliko brzinom približi, ovisno o strani s koje vam dolazi, sjedalo će zavibrirati desno ili lijevo i oglasit će se zvuk trube motora. Čak će i papučica gasa zavibrirati kada senzori registriraju bicikl ili motor u blizini ne biste li regulirarli brzinu. Svakako jedna od boljih automobilskih tehnologija s kojima smo se u zadnjih godinu dana susreli.

„Bike Sense“
„Bike Sense“