7 mjesta u vašem domu koja čine simptome alergija još gorima

| Lifestyle |

Prirodno rješenje za proljetne alergije

 OK, ne možete prestati kihati, nos vam stalno curi i neprestano kašljete. I dok ste vrlo vjerojatno okrivili ono drvo ispod kojeg svakoga dana parkirate, ali što kad bismo vam rekli da se razlog zašto se vaše alergije tako očituju ovog proljeća, nalazi u vašem domu? U nastavku pročitajte nekoliko mogućnosti...

1. NOVA BOJA ZA ZIDOVE

Ona dramatična nova boja u vašoj dnevnoj sobi mogla bi biti razlog zašto vam stalno curi nos, ako pozorno ne promotrite formulaciju. Uvijek birajte boju bez ili s vrlo malo VOC formule. Studije su pokazale da ako patite od astme ili osjetljivosti na kemikalije, izloženost ovim grubim organskim sastojcima može itekako pojačati simptome alergija.

2. DRVENI PODOVI

Vaš otirač na vratima ne može sve skupiti. Alergeni od biljaka mogu izuzetno lagano putovati po tvrdim površinama. Nije dovoljno samo mesti, obavezno očistite pod mokrom krpom kako biste temeljito uklonili sve alergene s parketa.

3. VLAŽNA KUPAONICA

Tuširanje vrućom vodom i tople kupke ostavljaju vlažan sloj na zidovima i stropu kupaonice, koji u vama zauzvrat stvara škakljanje u nosu. U svakom slučaju upalite ventilator ako se tuširate ili kupate duže od 20 minuta.

4. POSTELJINA

Prašina obožava spavati u vašem krevetu! I onda dobijete alergijski napadaj po noći. Okrenite posteljinu naopako tijekom dana, kako bi spriječili skupljanje prašine u posteljini dok je još topla. Također, redovito perite i mijenjajte jastučnice i plahte.

5. VAKUUMSKI FILTERI

Usisavanjem tepiha i podova obavezna je zadaća za sve koji pate od alergija, ali ako koristite loš filter za usisivač - kao da ništa niste ni učinili! Loš filter samo će poslati sve alergene nazad u zrak i učiniti vaše simptome još gorima. Birajte filtere s oznakom HEPA (high efficiency particulate air).

6. KUĆNI LJUBIMCI

Očito, naravno. Ali osim alergija koje ljubi imaju na životinju dlaku, ona može biti mjesto gdje se skuplja najviše peludi, pogotovo ako se sa psom često igrate vani. Prije ulaska u kuću, obavezno dobro očetkajte ljubimce kako bi svi alergeni ostali izvan kuće.

7. USTAJALA VODA

Lokva vode nastala od kiše ili zalijevanja vrta može biti idealno mjesto za stvaranje plijesni (a i komaraca!). Obratite pozornost na ustajalu vodu kako biste spriječili stvaranje alergena na takvim mjestima oko vašeg doma.