7 faktora za uspjeh Ćire Blaževića

| Lifestyle |

Nakon što je Ćiro Blažević 2014.g. u Zadru zaključio svoju posljednju trenersku epizodu jedne iznimno bogate karijere, započeo je novu kao motivacijski govornik.

"Svi mi imamo svoje iskristalizirano mišljenje kako doći do uspjeha...", kaže Ćiro tijekom jednog od svojih predavanja, a koje drži u nekim od najvećih koncerna i na raznim doktorskim simpozijima te brzo dodaje,"no ako ste mislili da vam je talent dovoljan - varate se!"
 
"U današnje vrijeme više nije dovoljno posjedovati samo talent, već je za uspjeh potrebno imati sedam faktora!", poentira Ćiro snažno.
 
Ideja za model sedam faktora uspjeha nastala je kao rezultat bogatog iskustva 'Trenera svih trenera' s preko 55 godina nogometnog staža tijekom kojeg je zapamćen kao sjajan lider, veliki motivator i psiholog.
 
Formula je uistinu složena i izuzetno zahtjevna te ako izostane samo jedan faktor gotovo je sigurno da će svatko od nas kompromitirati svoju karijeru na putu afirmacije. Svi teže tome da naprave karijeru s afirmacijom, reputacijom, renomeom, ali rijetki su oni koji su shvatili da je to posao permanentnog potvrđivanja.
 
Čitateljima Wall.hr-a, uz dopuštenje Ćire Blaževića koji je veliki prijatelj našeg portala i redovito ga prati, donosimo 7 faktora koji bi mogli pomoći da vam ovaj predstojeći radni tjedan, ali i mjesec pa onda godina, a na poslijetku i život, bude iznimno uspješan.
 
 
1. TALENT
 
‘Moja me majka spremala za svećenika. Otišao sam u sjemenište, ali kada me časna oblačila shvatio sam da to nije za mene. Otišao sam kući i rekao majci da sam se zaljubio u časnu sestru i tu je bio kraj mog svećenićkog puta. Želim reći da moraš biti talent za neke stvari i da se to ne može nametnuti’
 
2. MOTIV
 
‘Moraš imati glad za uspjehom i afirmacijom. Ja sam u nogomet ušao jer sam htio impresionirati žene koje su ludovale za nogometašima. To me vodilo u početnim godinama karijere. Drugi motiv je lova, treći lova, a četvrti opet lova. Ako je nema, nema niti Ćire. Nigdje ne idem ako me ne plate i po tom sam pitanju neumoljiv. Prije sam skupljao reference, sada to naplaćujem’
 
3. KARAKTER
 
"Šta ti znači motiv, ako nemaš karakter. Danas u nogometu kao okrutnom sportu, ako nemaš karakter da se nametneš, da istrpiš, nećeš uspjeti. Isto je i u drugim društvenim, ali i poslovnim sferama."
 
4. INTELIGENCIJA
 
‘U nogometu je potreban posebna vrst inteligencije, tzv. instinktivna inteligencija. Primjerice, Davor Šuker je ima u izobilju i zato je bio takav napadač. A opet, valjda zbog toga je zakinut za onu drugu vrstu inteligencije’
 
5. RAD
 
‘Šta će ti talent ako si uvjeren da ti je on dovoljan. Radi sine, ali radi s pravim ljudima koji znaju svoj posao. Iskreno, ako te ne vodi znalac nego probisvijet onda ćeš više naučiti dok ležiš u krevetu nego na treningu.'
 
6. AMBIJENT
 
‘Ako nećeš ginuti na terenu za svoje suigrače, onda nisi dio čopora i postaješ slaba karika. Trebaš ga korigirati i hrabriti jer na taj način stvaraš ambijent za igru. U šest godina koliko sam vodio Hrvatsku, stvorio sam takvu atmosferu da su mi igrači ginuli jedno za drugo.’
 
7. SREĆA
 
‘Sve što sam nabrojao pada u vodu ako nemaš faktor sreće. Evo, Zoran Mamić je imao u svom bratu koji mu čuva leđa. Špaco nije imao sreće u Hajduku jer su ga budale izbacile s klupe. Čačić? I on ima sreće jer su ga izabrali na to mjesto, ali ne vidim ga da stoji ispred tih veličina i zapovijeda im. A uvijek je bolje biti lav na čelu kolone miševa nego miš na čelu kolone lavova’
 
Svih sedam nabrojanih faktora za uspjeh, a za koje nam Ćiro Blažević daje živopisne i duhovite primjere iz vlastitog života i karijere, vrijede i za sve ostale društvene i poslovne sfere.
 
Na Wall.hr-u, primijetili smo, nedostaje nam samo još ovaj posljednji faktor da zavladamo ovim world wide webom, ali uz Ćiru na našoj strani sigurni smo da će i to uskoro doći.