6 zdravih alternativa kravljem mlijeku!

| Lifestyle |

 Nebitno jeste li ili niste pobornik tradicionalnog mlijeka, tu smo da vas informiramo o mnogim zdravim alternativama kravljem mlijeku. Bilo da ste alergični na laktozu ili vam se jednostavno ne sviđa okus, postoji veliki izbor mlijeka kojim možete napuniti svoj hladnjak..., a što je najbolje od svega ova mlijeka imaju odlične nutritivne vrijednosti. Možda ih želite piti kao takve, a možda želite pomiješati nekoliko različitih vrsta i tako dobiti svoje vlastito zdravo i ukusno piće - u svakom slučaju, u nastavku vam donosimo 6 zdravih alternativa kravljem mlijeku koje će vam se sigurno svidjeti!

1. Kozje mlijeko

Kozje mlijeko je bez sumnje najuobičajenija zamjena kravljem mlijeku. Za sve koji imaju neke probleme s probavljanjem kravljeg mlijeka, kozje mlijeko ne zahtijeva homogenizaciju zato što su kuglice masnoće prirodno emulgirane, što znači da ostaju u mlijeku, a ne plivaju na površinu kao što to rade u kravljem ili ovčjem mlijeku.

2. Ovčje mlijeko

Ne baš tipično mlijeko koje možete pronaći u dućanu, ali ovčje je mlijeko još jedan izbor za zamjenu kravljeg. Zato ćete pronaći veliki izbor sireva od ovčjeg mlijeka! Vjerojatno niste znali da su feta i ricotta sirevi rađeni od ovčjeg mlijeka, zar ne?

3. Sojino mlijeko

Kao zamjena za mliječne proizvode, soja i sojino mlijeko na vrhu su popisa, ali konzumacija soje također je iznimno kontroverzna. Soja je mahunarka, stoga ima visoku razinu proteina za razliku od ostalih biljnih mlijeka. I premda je bila povezana s mnogim pozitivnim zdravstvenim efektima, mnogi smatraju kako fito-estrogeni koji se nalaze u soji mogu imati utjecaj na proizvodnju spolnih hormona. Štoviše, većina zrnca soje su genetski modificirana, što sa sobom donosi posve novu listu problema. Iz tog razloga, preporučujemo vam sojine proizvode isključivo iz organskog uzgoja.

4. Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko ima lagan, slatki okus koji možete koristiti u mnogim receptima. Dobar je izvor vitamina E i kalcija, a ima malo kalorija i masti. Obavezno kupujte nezaslađenu verziju ili još bolje - napravite svoje mlijeko! Jako je lako i jednom kad ga probate više nikad nećete kupovati ono iz dućana.

5. Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko još je jedna popularna alternativa kravljem mlijeku. Niska razina masti i proteina, a laganog i bogatog okusa - vjerujte nam kad vam kažemo da ćete se brzo zaljubiti u ovo mlijeko!

6. Rižino mlijeko

S obzirom na to da su neki ljudi alergični na kravlje mlijeko, soju i orašaste plodove, izbor alternativa koje uopće mogu konzumirati jako je malen. Na sreću, rižino mlijeko jedno je od rijetkih hipoalergenskih mlijeka, što znači da ne uzrokuju alergijske reakcije u pojedinca. No, rižino mlijeko nema preveliku nutritivnu vrijednost i poput mnogih drugih biljnih alternativa mliječnim proizvodima, ima jako malo proteina i visoku razinu ugljikohidrata.